Vaikuttaminen kuuluu kaikille

Blogi

Politiikka on huume. Tai vähintäänkin yhtä paha asia. Siitä ei sovi puhua varsinkaan työpaikoilla, kouluissa tai jumppasalilla. Ei siellä, missä normaalisti kuulumiset vaihdetaan. Vaalien alla erityisesti se on vaarallista. Silloinhan voi kuvitella jonkun pyrkivän päättäjäksi tosissaan.

Politiikka aivopesee ihmisiä. Kukaan ei osaa enää ajatella itse, jos poliitikko (siis tavallinen aktiivinen kansalainen) käy koululla kertomassa, miten päätöksenteko etenee. Poliitikko ei pysy lestissään, jos hän kertookin muusta elämästään lehdessä. Kalastelee ääniä siellä vain! Ei oikeasti ole elämää kaupungintalon ulkopuolella hänellä.

Eipä tehdä tästä vaikeaa. On luonnollista, että aktiiviset kansalaiset ovat aktiivisia. Politiikka on yksi sektori jolla toimia. Tiettyjen tasapuolisuuden raamien sisällä on hyvä, että se huomioidaan myös julkisesti. Jos meihin suhtaudutaan rakettitieteentekijöinä niin lähtökohta on väärä. Jokainen on tavallinen ihminen. Jokainen on poliitikko.

Jokaisen kuuluu olla sen verran poliitikko, että osaa äänestää sinne jonkun, jota kiinnostaa. Politiikka on yhteinen asia. Puolueiden pitää muuttua. Julkisen päätöksenteon pitää muuttua. Avoimuus ja vaikuttavuuden kokemus arkitasolla tulevat ratkaisemaan tulevien vaalien äänestysprosentin. Äänestäminen on jäämässä pienen joukon etuoikeudeksi.

Tämä voi pahimmillaan tarkoittaa sitä, että pian politiikkaa voi tehdä vain vähemmistölle asukkaista. Huomioida heidät, jotka vaikuttavat. Koska kyllähän jokainen poliitikko on huolissaan vain omasta kannatuksestaan?

Keskustelu mahdollistuu työpaikoilla, kouluissa ja mediassa. Mikkelissä teko teolta tulee edistää arjen osallisuutta. Ilman vuorovaikutusta politiikka ei ole politiikkaa. Silloin se on vain katsomosta huutelua kykenemättä edistää peliä.

Omasta kannatuksesta mustasukkaisesti huoltapitävien tulisi pohtia, miksi politiikkaa tehdään. Jotta Suomi olisi parempi. Pieni Suomi pärjää maailmalla yhdessä. Politiikka asuu muuallakin kuin kaupungintaloilla. Vaikuttaja olet sinä, joka luet tätä kolumnia nyt. Tervetuloa mukaan.

Elina Hölttä

Kaupunginvaltuutettu (kok.)

Ota kantaa