Kuntapalvelut toimimaan monituottajamallilla

Blogi

Kuntavaalikamppailu käy nyt viimeisinä päivinä poikkeuksellisen kuumana. Tästä selvin esimerkki on tuore riita päähallituspuolue SDP:n ja kokoomuksen välillä. Demarit ovat syyttäneet kokoomusta ideologisesta kunnallisten palveluiden yksityistämisvimmasta. Puolue maalailee tuttuun tapaan uhkakuvia työehtoja polkevista ja huimia voittoja tekevistä riistokapitalisteista. SDP toisin sanoen otti käyttöön sille tutun, 70-luvun riistämisretoriikan ja palasi jälleen ammattiyhdistysliikkeen syliin. Änkyrävasemmistolaisuudesta tuli jälleen kuumaa kamaa.

Mistä sitten todella on kysymys? Kokoomus on jatkuvasti ajanut kuntien peruspalveluiden tuottamista kohti monituottajamallia. Tämä tarkoittaa juuri sitä, että tarvittaessa kunta voi tuotattaa peruspalveluitansa myös kolmannen sektorin toimijan tai yksityisen yrittäjän kautta. Tärkeintä ei ole enää, missä palvelu tuotetaan, vaan se, että tarjottu palvelu on aina edullisinta ja laadukkainta mahdollista. Mallilla haetaan kuntalaisten etua.

Päämääränä on siis paras mahdollinen palvelu kuntalaisille. Miksi SDP vastustaa sitten sitä, että jotkin palvelut voidaan ostaa esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitolta tai Mehiläiseltä, mikäli nämä tahot ovat parhaita jonkin palvelun järjestämisessä. Eikö juuri tämän vastustaminen ole vimmatun ideologista? SDP on kaikkein ideologisin itse, vaikka se syyttää kokoomusta tästä ”synnistä”. Kuvaavaa on, että Jutta Urpilainen onkin syyttänyt kokoomusta ”yksityistämisestä”, vaikka tosiasiassa kyse on palvelun ulkoistamisesta. Eikö valtiovarainministerimme tunne talouden peruskäsitteitä?

Omasta mielestäni viisain malli olisi tukea toimivien markkinoiden syntymistä peruspalveluiden tuottamiseen. Tämän toteutumiseksi paras järjestely on niin sanottu palvelusetelijärjestelmä. Tässä mallissa kunta antaa palvelua tarvitsevalle kuntalaiselle jonkin rahallisen arvon sisältämän palvelusetelin, jolla palvelun tarvitsija voi vapaasti valita parhaan ja mielekkäisimmän tuottajan itselleen. Näin eri tuottajat: julkinen, yksityinen, kansalaisjärjestö ja säätiö, joutuvat oikeasti tekemään työtä sen eteen että palvelut toimivat, koska kuntalaiset voivat äänestää jatkossa jaloillaan. Kaikki voittavat.

Kunnallisten palveluiden toimivuus ja sitä kautta kuntalaisten etu ei saa muodostua ideologiseksi kysymykseksi!

——————————
Kirjoittaja on kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen ja kunnallisvaaliehdokas Espoossa numerolla 159.
http://mikkolaakso.fi

Kommentti artikkeliin “Kuntapalvelut toimimaan monituottajamallilla
  1. T.Tiikerintalja sanoo:

    Kukaan ei huomaa mitään ristiriitaa siinä, että yhtä aikaa haetaan monituottajamallia ja pienten paikallisten yrittäjien etua, että suurkuntamallia, joka mahdollistaa hankintojen ja palvelujen kilpailuttamisen suurissa erissä – ja tarkoittaa pienten toimijoiden pudottamista pois.

    Samanlainen ristiriita on myös suunnitellut soteuudistuksen sisällä. Suuret sh-piirit mahdollistavat nyt palvelujen edullisen järjestämisen – järjestämisvelvollisuuden pakottaminen suurkuntiin tarkoittaa, että tarvitaan moninkertainen määrä ihmisiä, joilla olisi samat tiedot ja taidot kuin nykyisten sh-piirien hallinnolla.

    Ei millään pahalla, mutta näyttää siltä, että ideologisten tuulien valloittamat eivät oikein ymmärrä käytännön todellisuutta…

Ota kantaa