Sairausajan palkkakarenssi askel oikeaan suuntaan

Blogi

Vietin viime viikonlopun kokoomuksen järjestämällä Tulevaisuusristeilyllä, jossa puolueen johtohahmot, kenttäaktiivit ja muu väki haki nostetta ja ajatuksia tuleviin kuntavaaleihin. Viikonloppu koostui niin väittelykilpailusta, seminaareista kuin vapaamuotoisesta illanvietosta. Risteily oli kokonaisuudessaan viihdyttävä ja antoisa kokemus.

Poliittisesti mielenkiintoisin tapahtuma oli kuitenkin keskustelu ensimmäisen sairaspäivän palkattomuudesta. Kokoomuksen puoluevaltuusto oli ennen risteilyä hyväksynyt puoluehallituksen pohjaesityksestä poikkeavan esityksen puolueen viralliseksi kannaksi. Vastuulliseksi ja etenkin yrittäjien suunnalta mieluiseksi koettu uudistus kuitenkin päätettiin kokoomuksen osalta ulkoistaa työmarkkinaosapuolille…

Ehdotus palkattomasta ensimmäisestä sairauspäivästä on erittäin tervetullut keskustelunavaus yhteiskuntaamme, jossa ”saikutellaan” aivan liikaa turhan kevein perustein. On ihan yleisesti tiedustettu tosiasia, että maanantaiset ”krapulasaikuttelut” ja muut perusteettomat poissaolot, ovat osa suomalaista työkulttuuria useissa työyhteisöissä. Tähän päällimmäinen syy on ennenkaikkea patavanhoillinen, 70-luvulle jämähtänyt ammattiyhdistyslikkeemme. Se antaa ymmärtää, että krapulamaanantait, laittomat lakot ja muu työnantajan vedättäminen on maan tapa ja siten ”ihan okei”.

Miksi sitten työnantajan tulisi maksaa palkkaa saikuttelijalle? Onko työntekijän sairaanaolo lähtökohtaisesti työnantajasta kiinni? Mielestäni työntekijän terveydentilaan vaikuttavat suurimmalta osan tämän valinnat, eikä useimmissa tapauksissa työnantajaa voida laittaa vastuuseen työntekijän epäterveellisistä elämänvalinnoista. Lähtökohtaisesti työntekijälle tulisi maksaa ensisijaisesti tehdystä työsuoritteesta, ei sohvalla makaamisesta.

Kuntavaalien alla on poliittisesti riskialtista vaatia kunnollisia uudistuksia. Toivon kuitenkin että vastuunkanto ei jää puoluejohdolla pelkkien korulauseiden varaan, vaan nyt ryhdytään toimiin. Kilpailukykyremonttia ei ole kauaa varaa enää siirtää.

Toivon, että tässä asiassa Ruotsin tie on myös meidän.

Kirjoittaja on Kokoomusnuorten liittojohdon jäsen ja kunnallisvaaliehdokas Espoossa numerolla 159
http://mikkolaakso.fi

14 kommenttia artikkeliin “Sairausajan palkkakarenssi askel oikeaan suuntaan
 1. Pekka sanoo:

  Lähtökohtaisesti olet siis sitä mieltä, että kaikki sairaat ovat huijareita ja krapulassa. Melko rajua yleistämistä noinkin ”fiksulta” kaverilta. Meinaatko tuolla mammonan palvonnallasi siis sitä, että esim. tuotteiden hinnat halpenisi kaupoissa jos tuota palkatonta poissaoloa käytettäisiin? Tuskinpa.

 2. Mikko Laakso sanoo:

  En ole tätä mieltä, luot olkinuken tekstistäni, joten voisin selventää hieman mitä tarkoitan:

  Väitän että ensimmäisen sairaspäivän karenssi auttaisi siinä, että kotiin ei jäätäisi makaamaan vain siksi, ettei huvita tai ”on vähän yskä”.

  En syytä tekstissäni työntekijöitä sinänsä heidän ”saikuttelusta” tai tämän toiminnan moraalittomuudesta. Ei ole heidän vikansa, että järjestelmä on kannustamaton ja antaa insentiivit jäädä kotiin, silloinkin kun ei vain jaksa nousta sängystä.

  Järjestelmämme antaa implisiittisesti ymmärtää, ettei palkanmaksun vastineena olevaa työsuoritetta tarvitse lähtökohtaisesti lunastaa täysimääräisesti. Se on väärin.

 3. Anestesiahoitaja sanoo:

  Jos tuo toteutuu, niin sitten minä ja kollegani tosiaan menemme töihin ” vähän flunssassa”. Sellaisenkin leikkaussalihenkilökunnan itsellesi haluat? Leikkaussaliin ei saa silloin mennä mutta palkatta ei ole varaa olla. Enemmänkin pidän ongelmana, kun töihin tullaan sairaana. Mikä on ratkaisusi tällaiseen?

 4. Moi Mikko,

  Pakko kommentoida.

  Itse olen saman puolueen jamppoja, ja Kokoomuksen kuntavaaliehdokas.

  Olen ammatiltani sairaanhoitaja, ja työni puolesta saan ”bonuksena” paljon erilaisia pöpöjä lahjaksi ihmisiltä.

  En missään nimessä ole tämän ehdotuksen puolella, vaikka se oman puolueen taholta tuleekin. En pidä sitä millään tavalla oikeutettuna, että esim. minulla työsuhde-etuna saadut sairaudet aiheuttaisivat minulle palkanalennusta. Työmoraali tai sen epäily ei kertakaikkiaan ole joka tapauksessa oikeille jäljille johtava juttu tässä sairauslomakarenssiasiassa…

  Samaa mieltä olemme siitä -ja voin sitä alan ammattilaisena tukea- että ns. saikuttelua on, ja sitä sairaslomamahdollisuutta käytetään väärin. Mutta ei missään nimessä se ole vallitseva trendi, tarkoitan siis että prosentuaalinen määrä arvioni mukaan on 20-30% ”saikuttelijoita” ja 70-80% oikeita sairaslomalaisia.

  Työni sairaalassa on sellainen, että jos menen edes pienessä ”köhässä” töihin, saatan kohdata syöpää sairastavan ihmisen jolla on syöpähoidot päällä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että usein näillä ihmisillä on vastustuskyky täysi nolla. Pienellä, harmittomalla köhälläni voin siis aiheuttaa syöpäsairaalle pahimmassa tapauksessa viikkojen sairaalahoidon, jopa kuoleman.

  Joten kategorisesti emme kai voi vaatia sairaslomakarenssia kaikille, koska ”kaikki kuitenkin saikuttelevat…” ??? Oikea ratkaisu olisi edelleen kehitellä keinoa, jolla TURHAT sairaslomat saadaan pois.

  Yst. terv.

  Janne-J. Kojo, sairaanhoitaja, Kokoomuksen kuntavaaliehdokas, Lahti, 285

 5. T.Tiikerintalja sanoo:

  Jos tuntee suomalaista työelämää, tietää, että suomalainen työntekijä on usein sairaana töissä -tunnollisimmat sairastuvat tyypillisesti viikonloppuisin ja lomallaan.

  Työnantajilla on jo riittävät keinot varmistaa ettei työntekijä ole toistuvasti aiheetta poissa. Jos on asiallinen epäily aiheettomista poissaoloista, työnantaja voi pyytää työntekijää toimittamaan lääkärintodistuksen jokaisesta poissolostaan.

  Sen sijaan lääkärintodistuksen vaatiminen kaikilta kuormittaa terveydenhoitoa tarpeettomasti ja vie lääkäreiden aikaa hoitoa vaativilta potilailta.

  Sairaspäivärahat ovat se osa työntekijöiden hankkimasta palkasta, jota ei jaeta jokaiselle erikseen, vaan yhteisvastuullisesti sitä tarvitseville.

  Jotta työuria voi pidentää, sen sijaan, että yleistäen syyllistää työtekijöita tai yrittää murentaa työehtosopimuksia, kannattaa painottaa sitä, että työolosuhteet ja työn mitoitus ovat niin yrityksissä kuin julkisella puolellakin kunnossa.

  Ei työolosuhteiden, työmitoitus tai sairaspäivien välttämisen takia huonompaan kuntoon tulevat työntekijät ole mitenkään tavoitelta asia eikä yritysten etu. On tärkeää pitää työntekijöistä hyvää huolta.

 6. Hartsa sanoo:

  Kuuntelepa nyt ihan alkuun hieman työterveyslääkärin viisaita ajatuksia asian tiimoilta:
  http://areena.yle.fi/radio/1695517

 7. Sami sanoo:

  Kirjoitat, että ”krapulasaikuttelun” päällimmäinen syy on 70-luvulle jämähtänyt ammattiyhdistysliike. Avaatko pikkaisen ajatuksen logiikkaa?

 8. Jaana Laine sanoo:

  Hei,

  Mielestäni tämä ajatus on tuhoon tuomittu.

  Ensinnäkin pidän Pro:n jäsenenä aika luokkaavana ajatustasi ay-liikkeestä. 70-luku oli ja meni, nyt elämme 2000-lukua.
  Työurani 19 vuoden aikana olen törmännyt tasan kahteen systeemiä väärinkäyttävään henkilöön ja nämäkin olivat samassa työpaikassa.
  Tästä voinkin väittää, että kasaantuvat poissaolot johtuvat huonosta työilmapiiristä ja sitä ei karenssilla paranneta-päinvastoin. Oletko ajatelllut, että suurin työväestä on pienipalkkaisia, korkeintaan keskituloisia?
  Keskituloisen talous ei meni nurin runsaan satasen menetyksestä, mutta sekin pakottaa miettimään valintoja.
  Tästä seuraa vain se, että töihin tullaan jos vain jaksetaan. Töitä ei tule tehtyä, mutta saa ainakin taudit levitettyä. Vakavia sairauksia voi jäädä huomaamatta, koska ei tule käytyä lääkärissä.
  Minulla on ihannoimassasi Ruotsissa runsaasti tuttavia kaikista yhteiskuntaluokista. Kaikkia yhdistää yksi asia: töihin mennään jos sinne kyetään siirtymään. Monessa työpaikassa on lepohuoneeseen järjestetty sohva, jotta voi levätä sairaana töissä.
  Loppu kaneettina sanoisin, että ne jotka ovat tähänkin asti lusmunneet tulevat tekemään sitä jatkossakin-hyvällä omallatunnolla.

  Terveisin Jaana Laine
  Kokoomuksen kuntavaaliehdokas, Vihti, 38

 9. huvittunut sanoo:

  Karenssiaika olisi ihan ok veto, jos olisi näyttöä siitä että se toimisi. Ruotsiin vetoaminen ei toimi, koskapa mitään evidenssiä kausaatiosta ei ole – ja todennäköisempää asiaan perehtyneiden ruotsalaistutkijoiden mukaan oli se, että muut samaan aikaan toteutetut toimenpiteet vaikuttivat sairaspoissaolojen vähenemiseen.

  Suomessa tätä nykyä pitäisin todennäköisempänä monilla aloilla sitä, että työntekijä tulee sairaana töihin (duunit tehtävä anyway, sijaista ei löydy) mistä seuraa sitten pidempiä sairaspoissaoloja –> työnantajalle isommat kulut.

 10. luke skywalker sanoo:

  tää kloppi on taas elävä esimerkki ongelman ytimestä: kokoomuslaiseksi ei tulla, kokoomukseen synnytään.

 11. Sari Keäsniemi sanoo:

  Hoitoalalla, jossa työskentelee huonokuntoisten/vanhusten kanssa niin on pakko olla saikulla pienestäkin. Ja jos menee kipeänä töihin niin kohta koko työpprukka on kipeä ja siitä niitä kustannuksia vasta tulee.
  Oma avustettava, jolle tavallinen flunssakin voi olla vaikea ja viedä sairaalaan niin en saa olla töissä kunnes olen täysin terve ja jos yskäisenkin muutaman kerran liikaa niin on jo kauhuissaan, että olen kipeä 8,80 euron tuntipalkalla tuo karennsipäivä tuo ison loven. Jotkut joutuu hakemaan toimeentulotukea.
  .

 12. RM sanoo:

  HUOH… ja taas Kokoomusnuoret heittelevät mutu-tuntumalla, tällä kertaa ”saikuttelusta”, tuosta kamalasta peikosta, joka tuhoaa Suomen työpaikat!!

  Muutamia faktoja: sairauspoissaolot ovat viime vuosina laskeneet Suomessa,
  lyhyitä sairauspoissaoloja käyttävät etupäässä sairaiden lasten äidit (tässä muuten sitä Kokkarenuorten kaipaamaa hoivaa ja yhteisöllisyyttä!), maanantain krapulasaikuttelu on myytti, suomalaisten työmoraali on erittäin hyvä,
  ja sairaspäivärahan karenssi merkitsisi palkanalennusta väistämättä tietyillä, esim. hoitoaloilla, joissa tarttuvia sairauksia liikkuu.

  Vinkkinä: kannattaisi jaksaa tutustua tutkimustietoon, jotta voisi tehdä päteviä ja asiallisesti perusteltuja ehdotuksia ongelmiksi koetuista asioista.

  Pienikin googlaus, puhumattakaan yhteydenotto tutkijaan tai retki lähikirjastoon, voisi auttaa, tässä esim. tutkittua tietoa asiasta:
  http://www.ttl.fi/fi/uutiset/Sivut/Sairauspoissaolot.aspx

  Ehkäpä olisi aika siellä kokoomusnuorissa miettiä, miten EHKÄISTÄISIIN ihmisten sairastumista eli pidennettäisiin niitä työuria oikeasti?

 13. SaikkuaSain sanoo:

  Nyt on ollut keskustelua siitä, että ensimmäinen sairaslomapäivä olisi palkaton. Lääkärit on kertoneet, että sairaslomaa huijataan jne. Työnantaja voi vaatia jokaiselta päivältä lääkärintodistuksen, mutta lääkäri siis kirjoittaa sen vaikka joku huijaa? Ratkaisu: Lääkäri tutkii ja kertoo, että en löydä mitään sairautta, olet terve, mikä huojennus ja helpotus! Eikä kirjoita sairaslomatodistusta. Tällöin tulee äkillinen palkaton vapaa. Ne jotka on oikeasti sairaita, saa todistuksen ja työnantajakin siihen voi luottaa kun lääkärit ei enää todista sellaista mitä ei ole. Loppuu se paskanjauhaminenkin ja syyllistäminen niitä kohtaan, jotka on sairaslomalla. Sairas = saat rahaa. Terve etkä mee töihin = ei rahaa. Simppeliä. Aika moni ihminen on joskus ehkäpä nuoruudessaan, hankkinut epähuomiossa krapulan joka on ollut niin paha että ei ole kyennyt töihin menemään/se olisi muille ihmisille väärin mennä töihin krapulassa = Itseaiheutettu alkoholimyrkytys = Verikoe lääkärissä josta katsotaan onko alkoholia veressä = palkaton vapaa jos on, ja selvitys onko kyseessä vahinko vai alkoholiongelma. Ei tarvii sit lässyttää sitäkään, kun tutkitaan eikä spekuloida. Ihmettelen tätä mutun määrää nykyaikana kun kaikki pystyy niin hyvin tutkimaan. Selkäsärky on kuulemma semmoinen, ettei pysty. Silloin kun selkä on todella niin kipeä, ettei töihin pääse, niin en tiedä mitä se lääkäri teki sit, oliko huvikseen, mut kyllä mä jouduin taivuttelemaan itseäni kaikkiin mahdollisiin asentoihin, ja sain siihen selkähommaan lääkkeet enkä sairaslomaa. Ja mä herään joskus aamuisin niin, etten pysty vaihtaa asentoa tuosta vain kun on niin kipeä selkä, veikkaan että jos se olisi niin jumissa lääkäriin kun menis niin kyllä sen huomais, että ei vain taivu. Flunssasta sain sairaslomaa, vaikka ei ollut kuumetta. Mutta jos äänen käyttö on oleellista töissä, niin eipä se onnistu jos hengitystiet on niin limassa ettei ääntä lähde. Lääkärien koulutus ja palkka antais ymmärtää, ettei niitä niin vain huijattaisi, mutta karu totuus ammattitaidottomuudesta on siis nyt paljastunut. Huomaakohan ne oikeita sairauksiakaan?

 14. Otto sanoo:

  Tämä idea on loistava! Nyt voi vihdoinkin ilman omatunnontuskia jättäytyä kotiin, niin usein kun ei vaan kiinnosta mennä töihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.