Suomi tarvitsee pääomia

Blogi

Markku Rättilä kirjoitti Kalevasssa 11.2.2014 otsikolla ”Isot tuloerot jarruttavat talouden kasvua”. Rättilän mukaan tuloerojen kasvu vähentää kulutusta, koska raha kasautuu rikkaimmille. Itse näen tässä ajattelumallissa ainoastaan perisuomalaista kateutta. Kateellinen ei voi hyväksyä sitä, että joillain on enemmän kuin toisella. Valitettava totuus on, että jatkuva keinotekoinen tuloerojen kaventaminen johtaa kaikkien yhtäaikaiseen köyhtymiseen.

Rättilä on huolissaan ainoastaan kulutuksesta, joka toki luo kasvua, mutta samalla hän unohtaa varakkaiden tekemät investoinnit maahamme. Suomen ongelmana on aina ollut se, ettei täällä ole pääomia synnyttämässä työpaikkoja. Tuloeroista kouhkaaminen on omiaan varmistamaan, ettei työpaikkoja synny Suomeen jatkossakaan. Vaikka en tuloerojen kasvua parhaana mittarina pidäkään, antaa se kuitenkin viitteitä siitä että pääomat viihtyvät Suomessa. Sitä vastoin tuloerot ovat vähentyneet viime vuosina ja tämä on seurausta pelkästään suurituloisten tulojen vähentymisestä. Minne varakkaiden investoinnit menevät jatkossa, jos meillä ei ole varakkaita? Onko ylipäätään tervettä, että vain valtiolla on varaa laittaa pelimerkkejä yksityisen sektorin kehittämiseen?

Tuloerot eivät ole yksittäiseltä kansalaiselta pois, mutta niiden keinotekoinen säätely on. Käytännössä tämä tarkoittaa verojen progressiivista kiristystä, mikä ei kannusta työntekoon. Yhä useampi jää työelämän ulkopuolelle, kun ei joko ole töitä tai sitten heikoimmin työllistyvät on hinnoiteltu ulos työmarkkinoilta. Suurituloisten kyttäyksen sijasta keskittyisin siihen, miten työttömyys ja pienituloisuus saadaan kitkettyä. Kateudella tähän tavoitteeseen ei ainakaan päästä.

Julkaistu sanomalehti Kalevassa 12.2.2014

Joona Lahti

Kirjoittaja on Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

3 kommenttia artikkeliin “Suomi tarvitsee pääomia
 1. Patamusta sanoo:

  Kulutus ei varsinaisesti luo kasvua, se luo verotusmahdollisuuksia. Tuotanto on se, mikä luo kasvua

 2. Jaska sanoo:

  ”Suurituloisten kyttäyksen sijasta keskittyisin siihen, miten työttömyys ja pienituloisuus saadaan kitkettyä.”

  Ennen vanhaan tyttömyys ja pienituloisuus poistui, kun ihmiselle oli työ, josta sai vähintään riittävän toimeentulon kyseisessä yhteiskunnassa elämiseen. Nyt herra Lahti ilmeisesti esittää, että ihmiset tulisi jotenkin hinnoitella sopiviksi työmarkkinoille… Jolla ei sitten elätä edes säädyllisesti itseään. Kannustaako se jotenkin työntekoon?

 3. Oskari Jalasto sanoo:

  Kuinkahan paljon investointeja varakkaat kansalaiset tekevät noin ylipäätäänkään? Käsittääkseni niitä tekevät lähinnä yritykset, joilla taas ei ole tuon tuloeroasian kanssa mitään tekoa.

  Mitä tulee väitteeseen, että tuloerot eivät ole yksittäiseltä kansalaiselta pois, niin siinä jätetään valtava määrä tutkimusta huomioimatta. Isot tuloerot korreloivat mm. yleisen pahoinvoinnin ja monen muunkin varsin negatiivisen yhteiskunnallisen asian kanssa. Tätä on tutkittu tilastollisen analyysin kautta mm. Richard Wilkinsonin ja Kate Pickettin kirjassa Spirit Level.

  Saatat ehkä olla oikeassa siinä, että monet tuloerojen lieveilmiöt johtuvat kateudesta, mutta kateus on tekijä, jota tuskin saadaan ihmisluonnosta kovin äkkiä kitkettyä pois. Monesti tuntuukin että markkinaideologian kannattajien ihmiskäsitys on yhtä naiivi kuin Neuvostoliittoa ihailleilla kommunisteilla aikanaan. Luodaan teorioita, jotka saattavat paperilla näyttää kovinkin hienoilta, mutta eivät sitten kuitenkaan ole käytännössä sovitettavissa yhteen ihmisluonnon kanssa.

  Talousteorioita on varsin erilaisia, ja taloustieteen nobelistitkin kiistelevät keskenään siitä, mikä niistä on oikea. Siksi on vähän yksisilmäistä esittää ikään kuin objektiivisena totuutena, että verotuksen proggressiivisuus lisää työttömyyttä. Tästäkin kun on olemassa varsin eriäviä näkemyksiä.

Ota kantaa