Eero Haapalehto

BLOGI: Suomen paikka on Natossa

Blogi

Olisi jo aika tunnustaa tosiasiat: Suomen paikka on Natossa.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne maailmalla on muuttunut. Venäjän puolustusdoktriinia on uudistettu Putinin valtakaudella läpi 2000-luvun aggressiivisempaan suuntaan. Länsimaissa tähän uuteen todellisuuteen herättiin asiantuntijapiireissä vuonna 2008 Georgiaan tehdyn hyökkäyksen yhteydessä, mutta poliittiset päättäjät näkivät todellisuuden vasta Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan hyökkäysten myötä. Strategiset tavoitteet kaikille näille toimille on tosin ollut luettavissa Venäjän virallisista linjauksista jo paljon aiemmin, mutta emme ole halunneet hyväksyä sitä. Jostain syystä Suomessa ei haluta hyväksyä tätä todellisuutta vieläkään.

Globaalit ongelmat vaativat laajoja hartioita. EU:n laajuista puolustusyhteistyötä pitää kehittää merkittävästi, mutta koska EU:n 28 jäsenvaltiosta vain 4 on Naton ulkopuolella, jokaisen pitää ymmärtää että tärkein väline tässä kehitystyössä on Nato.

Suomi osallistuu jo nyt tärkeisiin Nato-operaatioihin. Nämä operaatiot eivät tähtää islamistien tai venäläisten ärsyttämiseen, vaan kriisialueiden vakauttamiseen. Epävakauden on hinta korkea ja halvemmalla selviämme olemalla mukana.

Meidän pitää ymmärtää että maailman kriisit koskettavat meitä suomalaisia enemmän kuin ennen ja tulevaisuudessa enemmän kuin nyt. Pakolaiskriisi ja ISIS ovat seurauksia siitä että Eurooppa on sulkenut silmät Lähi-Idän todellisuudelta. Näihin kohdistuneesta välinpitämättömyydestä maksamme jo nyt kallista hintaa.

70- ja 80-luvuilla Suomi oli verrattaen eristyksistä kansainvälisestä kaupasta ja kasvu tuli viennistä Neuvostoliittoon. Tämä todellisuus on muuttunut. Tämän päivän Suomi on Euroopan unionin jäsen ja ylivoimaisesti suurin osuus kaupankäynnistä suuntautuu Eurooppaan. Myös Yhdysvallat on erittäin tärkeä kauppakumppani.

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, sanoi presidentti Paasikivi. Nyt tämän suomettuneen kansan pitäisi vain ymmärtää että Paasikivi-Kekkosen ajan todellisuus oli eri kuin tämä maailma jossa nyt elämme. Venäjä ei ole luotettava kumppani, vaan aggressiivista valtapolitiikkaa harjoittava diktatuuri, joka kehittyy jatkuvasti epävakaampaan suuntaan.

Maailman kriiseihin pitäisi varautua ennalta eikä vasta siinä vaiheessa kun talo palaa. Pitää myös ymmärtää, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jos kotivakuutus jäi ensimmäisellä kerralla hankkimatta ja sammutusjärjestelmät asentamatta, niin siitä pitäisi ottaa opiksi seuraavalla kerralla. Vaikka meillä on pieniä ja vähän suurempiakin liekkejä vielä sammutettavana, niin silti on syytä lähteä varautumaan tuleviin paloihin jo nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.