Deutschlandtag: joukkovoimaa, tuttua poliittista debattia ja henkistä johtajuutta

Blogi

Näky on vaikuttava. Kuin astuisi sisään puoluekokoussaliin tai oikeastaan hyvin mahtipontiseen sellaiseen. Mutta kyseessä ei ole puoluekokous, vaan Saksan kristillisdemokraattisten puolueiden nuorisojärjestön Junge Unionin liittokokous. Tai oikeastaan kyseessä on paljon enemmän kuin liittokokous. Deutschlandtag, on kombinaatio liittokokousta, karnevaalia, messuja ja korkeatasoista poliittista seminaaria.

Sponsoritorilta löytyy liuta valtavia saksalaisia mahtiyrityksiä. Mukana on myös ase- ja tupakkateollisuutta, joka pistää suomalaisittain silmään. Mietin, että meillä vastaavasta saisi melkoiset kohujutut iltapäivälehtiin.

Junge Union on iso ja voimakas järjestö. Sen viikoittaisen tiedotteen vastaanottaa 60 000 nuorta ympäri Saksaa. Myös konkreettista poliittista valtaa löytyy. Kaikilla Saksan CDU:n ja CSU:n nuorilla liittovaltiotason parlamentaarikoilla on tausta Junge Unionista. Sillä on liittovaltion parlamentissa 25 kansanedustajaa. He muodostavat liittopäivillä koordinoidun nuorten ryhmän, joka on edustettuina kaikilla politiikkasektoreilla.

Myös osavaltiotasolla läsnäolo on vahvaa. Monet osavaltiojärjestöjen puheenjohtajat ovat alueparlamenttiensa jäseniä. Tämä kaikki näkyy, kuuluu ja tuntuu kokouksessa. Deutschlandtag on joukkovoiman osoitus, jolla järjestöä viritetään erityisesti ensi vuonna käytäviin vaaleihin. Kokouksessa puheenjohtaja Paul Ziemiak nimettiin järjestön kärkiehdokkaaksi. Osittaista listavaalia noudattavassa maassa se tarkoittanee varmaa parlamenttipaikkaa.

Puitavat poliittiset teemat ovat suomalaisittain tuttuja. Puhutaan eläkkeistä, asumisen kalleudesta, maahanmuutosta, elinkeinomurroksesta ja avioliittolaista. Erityisesti Junge Union on pitänyt esillä eläkekysymystä. Saksalaisessa mallissa puskurirahastoja ei ole, vaan kulloinkin töissä oleva ikäluokka maksaa eläkemaksuillaan sen hetken eläkeläisille tilitettävät eläkkeet. Ikäluokkien pieneneminen tuntuu siis huomattavasti kovemmin kuin Suomessa. Kansleri Merkelillä on onneksi – vitsikkäästi toki – tarjolla eläkeiän noston oheen toinenkin ratkaisu: nuoriso voi turvata omat eläkkeensä pitämällä huolen syntyvyydestä.

Yllättävän nopeasti huomaa myös, että on saapunut poliittiseen konferenssiin johtavassa eurooppalaisessa suurvallassa. On herättelevää, kuinka paljon kokouspuheissa linjataan Euroopasta ja ulkopolitiikasta. Piirustuspöydällä ei ole vain Saksan suunta vaan myös Euroopan Unionin tulevaisuus ja koko globaali maailmanjärjestys. Aktiivinen ulkopolitiikka näkyy myös nuorisotasolla Junge Unionin tekemisessä. Deutschlandtagillakin vieraita on keskusta-oikeistolaisista ja kristillisistä poliittisista nuorisojärjestöistä kaikkialta maailmasta. Eräänlaista soft powerin kasvattamista tämäkin.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444

Ota kantaa