Kuluneista vuosista ja jatkosta

Blogi

Aamulla maksoin Kokoomuksen jäsenmaksun vuodeksi eteenpäin. Lasku tulee aina näin pääsiäisen alla. Liityin puolueen jäseneksi kolme vuotta sitten pitkänäperjantaina. Kirkkovuoden ainoana surujuhlan päivänä, nauroivat vitsikkäästi kaverini muissa puolueissa. Piti lähteä kevyesti mukaan. Kolme vuotta Kokoomusta on ollut kuitenkin jotain täysin päinvastaista ja olen siitä mielettömän iloinen ja kiitollinen.

Vajaa kaksi vuotta sitten lähdin ehdolle Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajaksi. Puheenjohtajuudesta käytiin erittäin pitkä, tiukka ja tasaväkinen kisa. Olen käytännössä johtanut Kokoomusnuoria nyt noin puolitoista vuotta. Matkaa kauden loppuun on vielä vajaa yhdeksän kuukautta. Vastuunkanto jatkuu viimeiseen päivään asti. Paljon asioita on vielä tänä vuonna vietävä läpi tai käynnistettävä.

Nuorten liiton luonteeseen kuuluu, että pohdinta tulevasta liittojohdosta käynnistyy varhain. Vitsillä olen heitellyt erilaisissa yhteyksissä, että jatkan ikäni sallimat kahdeksan vuotta. Vakavasti kysyjille olen vastannut kertovani halukkuudestani jatkaa kuntavaalien jälkeen. Varhain, voi joku sanoa. Uskon kuitenkin, että kun kerran päätös on syntynyt, on parempi lausua se ääneen. Näin pöytä seuraavan liittojohdon valinnalle on puhdas ja aikaa tulevaisuuskeskustelulle riittävästi.

Olen päättänyt, että en tavoittele jatkokautta Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajana.

Kuten aina, syyt ovat sekä järjestöllisiä että henkilökohtaisia. Kaksituhattaluvulla vain yksi Kokoomusnuorten puheenjohtaja on toiminut tehtävässään yli yhden kauden. Puheenjohtajakausi on ollut upea kokemus – ja tulee varmasti olemaan sitä myös tulevat kahdeksan kuukautta – mutta vuoden lopussa tartun innolla seuraaviin haasteisiini. Niitä ovat muun muassa alkava kausi Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja kahden tutkintoni viimeistely.

Puheenjohtajakampanjassani asetin liudan poliittisia ja järjestöllisiä tavoitteita. Poliittisesti halusin tehdä Kokoomusnuorista uskottavan poliittisen liikkeen, joka esittää rohkeita ja puoluetta haastavia järkioikeistolaisia ajatuksia kuitenkaan leimautumatta laitaoikeistolaiseksi kohutoimijaksi. Järjestöllisesti tehtävää oli valtavasti. Agendallani oli lukuisia uudistustoimenpiteitä, jotka kokonaisuutena auttaisivat Kokoomusnuoria paikkaamaan ajan myötä kertyneen järjestöllisen korjausvelan.

Olenko onnistunut kaikessa? En. Olenko saanut asioita harppauksin eteenpäin? Kyllä.

Poliittisesti koen, että Kokoomusnuorten vaikutusvalta Kokoomuksen sisällä on kasvanut. Aktiivisen puoluehallitus- ja eduskuntaryhmätyön lisäksi meidät on kauteni aikana otettu mukaan ministeriryhmän työskentelyyn. Viikottain kokoontuvassa ministeriryhmässä olen saanut vietyä nuorten liiton näkemykset hallituksen agendalla olevista asioista suoraan niistä päättäville ministereille. Olen käyttänyt paljon aikaa tavatakseni säännöllisesti keskeisiä poliitikkoja ja taustavaikuttajia nuorten liiton agendan edistämiseksi. Erityisesti olen tehnyt töitä kannustaakseni emopuoluetta rohkeuteen taloudellisesti ja sosiaalisesti vapaamman yhteiskunnan rakentamisessa ja talouden tasapainottamisessa.

Viime kesän puoluekokous oli monella tapaa Kokoomusnuorten voimannäyttö. Puolueen varapuheenjohtajaksi valittiin valtavalla äänivyöryllä Kokoomusnuorten puheenjohtajana tunnetuksi tullut Antti Häkkänen. Puoluekokous hyväksyi Kokoomusnuorten näkyvästi kampanjoimat aloitteet esimerkiksi apteekkimonopolin ja työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisesta.

Erityisen ylpeä olen kevään kuntavaaleista. Teimme niissä onnistumiseksi aivan valtavasti töitä alkusyksystä lähtien. Se kannatti: nuorten valituksi tulleiden kokoomuslaisten määrä nousi viime vaaleista, vaikka kokoomuslaisten valtuutettujen kokonaismäärä putosi merkittävästi. Suuri kiitos kuuluu upealle Kokoomusnuorten kenttäväelle, mutta oma osansa on varmasti myös liittotason tekemisellä: merkittävillä henkilöstöpanostuksilla, sadoilla tehdyillä ehdokashankintasoitoilla, uudenlaisella ehdokkaiden tukimallilla, ja niin edelleen.

Kokoomusnuorten järjestöllisen puolen kehittäminen on ollut kauteni kriittisin asia. Tehtävään pyrkiessäni ja siinä aloittaessani olin kerrassaan hämmentynyt, miten sinänsä hyvillä henkilöstö- ja taloudellisilla resursseilla ei saatu aikaan kovinkaan laadukasta järjestötoimintaa. Viimeisten 1,5 vuoden aikana olemme uudistaneet niin liiton tapahtumatarjonnan, henkilöstörakenteen kuin piirien tukemisenkin.

Viestinnän vahvistamiseksi on tehty valtavasti töitä esimerkiksi perustamalla Ajatuspaja Linja. Paljon on tehty myös sellaista, mikä ei näy ulospäin: talous on laitettu kuntoon sekä kaikki seurantaprosessit uudistamalla että isoja säästöjä tekemällä, hallintoa on kevennetty, henkilöstön johtamista parannettu. Uskon, että tehdyn mittavan uudistustyön seurauksena tuleva puheenjohtaja pystyy keskittymään huomattavasti vahvemmin politiikan tekemiseen, kun järjestöllinen “perusinfra” on nyt kunnossa.

Sekä poliittiseen että järjestölliseen tekemiseen liittyy asia, josta olen erityisen ylpeä: koen, että olemme saaneet muutettua Kokoomusnuorten imagoa. Vielä kolme vuotta sitten itse järjestöön liittyessäni sain kuulla monelta taholta ihmettelyä, että miten kaltaiseni arvoliberaali kaupunkilainen voi liittyä Kokoomusnuorten jäseneksi. Ainakin omassa kaveripiirissäni yliopistolla ja harrastuksissa Kokoomusnuorista tuli mieleen lähinnä menneet kohut. Puheenjohtajakampanjassani sanoi, että jokaisen kokoomushenkisen nuoren pitää voida kokea Kokoomusnuoret itselleen sopivaksi vaihtoehdoksi. Uskon, että tämä asia on mennyt oikeaan suuntaan.

Liiton johtaminen ei ole aina ollut helppoa. Kun antaa kaikkensa, käy välillä myös henkisen kestämisen äärirajoilla. Jokaisesta kerrasta oppii ja johtamisessa kehittyy. Yhä uudelleen on ollut tärkeää palauttaa mieleen, että poliittinen järjestötyö on yhdessä tekemistä. Kiitos varapuheenjohtajani Iida ja Markus, liittohallitukset ja piirien johto, joiden kanssa olen näinä kahtena vuotena työskennellyt. Piireissämme on tehty valtavasti töitä, josta olen erityisen iloinen. Työn jälki huipentui jo edellä mainittuu kuntavaalitulokseen, joka viimeistään osoitti kuinka iskukykyinen järjestökoneemme on kaikkialla Suomessa.

Kiitos myös todella erinomainen aluekoordinaattorien ja keskustoimiston porukka – erityisesti Emma-Stina, joka on viimeiset seitsemän kuukautta ollut työparini liiton päivittäisessä pyörittämisessä.

Kokoomusnuoret on ollut tunnettu sisäisistä jännitteistään. Kähinöinti ja välillä kovankin matsin ottaminen kuuluu elimellisesti poliittiseen nuorisojärjestöön. Yksi tavoitteeni oli, että pääsisimme kohti voimakkaampaa yhdessä tekemistä pois äärimmäisestä vastakkainasettelusta. Matsia otetaan edelleen, mutta eteenpäin on menty valtavasti. Luoduilla yhteisillä keskusteluareenoilla ja säännöllisissä järjestöjohdon tapaamisissa teemme yhdessä töitä vahvemman KNL:n rakentamiseksi – ja se on tärkeää. Kiitos tästä kaikille niille, jotka ette ehkä ole aina olleet ylimpiä ystäviäni, mutta sitoutuneet yhteisten fiksujen uudistusten läpivientiin.

Uusi puheenjohtaja valitaan marraskuun lopulla Helsingin liittokokouksessa. Toivon, että kilvoittelu Kokoomusnuorten puheenjohtajuudesta käydään fiksusti. Toivon myös, että henkilövalinnat eivät nielaise kaikkea energiaa ja huomiota. Kokoomusnuorissa tapahtuu seuraavien kuukausien aikana valtavasti mielenkiintoista ja tärkeää. Järjestöllinen ja poliittinen toiminta on vireää, rakennamme liitolle uutta järjestöstrategiaa ja periaateohjelmaa ja ryhdymme valmistautumaan maakunta- ja presidentinvaaleihin.

Seuraajalle riittää edelleen töitä. Monet asiat on saatu fiksuun asentoon, monta asiaa voi tietenkin tehdä paremmin. Toivon, että seuraajani rakentaa kautensa nyt rakennetun vahvan järjestöllisen tekemisen ja järkioikeistolaisen linjan varaan. Toivon seuraajaltani myös sitoutumista liiton kehittämiseen sekä politiikan että järjestötyön näkökulmasta. KNL:n kokoinen laiva kääntyy hitaasti. Kuitenkin sitten kun se on kääntynyt, sillä on voimaa painaa täysillä eteenpäin.

Olen äärettömän iloinen, että vajaa kaksi vuotta sitten vastasin myöntävästi pyyntöihin ja kannustuksiin lähteä tavoittelemaan KNL:n puheenjohtajuutta. Matka on vielä kesken, mutta jo tähän saakka se on ollut upea ja unohtumaton!

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444

Ota kantaa