Ken on heistä kaikkein laimein?

Blogi

Kesän ja syksyn mittaan olemme päässeet seuraamaan lähestyviä presidentinvaaleja muutamien paneelien ja yleisen keskustelun muodossa erinäisissä tilaisuuksissa ja yhteyksissä. Kovat ennakko-odotukset kyseistä vaalia kohtaan ovat lopahtaneet täysin, johtuen lähinnä presidenttiehdokkaiden kädenlämpöisistä ja varovaisista avauksista joka suuntaan. Ainoana valopilkkuna tähänastisessa kisassa onkin Nils Torvaldsin jämäkkä ja ennen kaikkea selkärankaa osoittanut vahva kanta Suomen NATO-jäsenyydestä.

Tämä kysymys on Uudenmaan Kokoomusnuorissa ihmetyttänyt jo pidemmän aikaa. Minkä ihmeen takia ehdokkaat Torvaldsia lukuun ottamatta kieltäytyvät aktiivisesti käymästä avointa keskustelua Suomen NATO-jäsenyydestä, vaan sen sijaan piiloutuvat kansanäänestyskommenttien tai muuten vain sekavien vastausten taakse? Tätä kansalaiskeskustelua on pyritty herättelemään jo pidemmän aikaa, ja tällä hetkellä pahimpana lukkona ovat presidenttiehdokkaamme. Avoimelta keskustelulta piiloutuminen erilaisten optioiden taakse on puolestaan älyllistä epärehellisyyttä. NATO-optiosta puhuttaessa tuleekin väistämättä mieleen sananlasku: ”Ei kotivakuutuksenkaan hankkiminen onnistu enää sen jälkeen, kun pesukone on valuttanut 100 litraa vettä parketille.”

Toinen huolestuttava seikka presidenttiehdokkaissa ilmenee aikaisemmin tällä viikolla julkistettuja vaalikonevastauksia selaillessa. Poliittisessa nelikentässä yksikään ehdokkaista ei päätynyt vasemmisto-oikeisto akselin oikealle puolelle. Jopa istuva tasavallan presidentti, joka tuli valtiovarainministeriaikoinaan tunnetuksi tiukasta talouskuristaan, on valunut keskiviivan tuhlaavalle puolelle. Vaikka tästä muinaisesta asteikosta voidaankin olla montaa mieltä, on se suuntaa-antavanakin mittarina hälyttävä. On toki ovelaa oikeistolaiseksi profiloituvilta ehdokkailta valua niin vasemmalle kuin suinkin mahdollista olematta vasemmistolaisempi kuin muut, koska oikealla ei ole kilpailijaa. Se on kuitenkin Suomen edun kanssa ristiriidassa.

Näillä sanoin haluammekin kannustaa kaikkia ehdokkaita linjakkaaseen ja ennen kaikkea avoimeen keskusteluun. Olisi mahtavaa, jos seuraavan paneelin jälkeen medialle olisi jotain muutakin uutisoitavaa kuin Torvaldsin sukat. Kehittävää keskustelua ei synny, mikäli kaikki ovat kaikesta samaa mieltä. Se ei ole sinun etusi. Se ei ole kenenkään etu!

Juho Kärkkäinen
Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2018

Tuomas Aho
Uudenmaan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja 2018

Ota kantaa