YEPP:n konferenssin matkaraportti

Blogi

Kokoomusnuorten euroopanlaajuisen kattojärjestö YEPP:in konferenssi järjestettiin Belgradissa Serbiassa 30.11.-3.12.2017.

Konferenssiin osallistui 90 delegaattia yli 30 eurooppalaisesta maasta, ja kokoomusnuoria edusti poliittinen sihteeri Veera Hellman ja kansainvälisen työryhmän jäsen Lauri Tarkiainen. Konferenssiin kuului Serbian poliittiseen tilanteeseen ja etenkin EU-prosessiin tutustumista sekä YEPP:in sisäisten aloitteiden ja linjausten käsittelyä tulevaisuuden Euroopan teemalla.

Torstai 30.11. – Tervetuliaiset

Torstai oli tuttuun tapaan tervetuliaispäivä, jolloin ainoana virallisena ohjelmana oli tervetuliaisillallinen, jossa KAS:in maavastaava Norbert Beckmann-Dierkes ja YEPP:in puheenjohtaja Andrianos Giannou toivottivat vieraat tervetulleiksi.

Perjantai 1.12. – Katsaus Serbian poliittiseen tilanteeseen

Perjantaina pääpaino oli Serbian poliittiseen tilanteeseen tutustumisessa. Serbian presidentti ja oikeistokonservatiivin SNS-puolueen puheenjohtaja Aleksandar Vučić piti esittelypuheenvuoron näkemyksistään Serbian yleisestä ja etenkin ulkopoliittisesta tilanteesta, jonka jälkeen delegaateilla oli mahdollisuus esittää presidentille kysymyksiä. Presidentin kyselytilaisuuden jälkeen oli mahdollisuus jatkaa kysymyksiä eurooppalaisesta integraatiosta vastaavan ministeri Jadranka Joksimovićin kanssa.

Monet kysymyksistä sekä presidentille että ministerille koskivat Kaakkois-Euroopan maiden keskinäisiä suhteita, mutta myös sitoutumisesta EU:n ulkopolitiikkaan ja eurooppalaiseen arvopohjaan kysyttiin. Serbialla on ollut tiiviit suhteet Venäjään historiallisista, kulttuurisista ja uskonnollisista syistä, ja tästä teemasta keskusteltiin keskeisesti.

Presidentinlinnasta poistuttaessa siirryimme Serbian parlamenttiin, jossa parlamentaarikot Vladimir Orlić ja Elvira Kovać alustivat aiheesta “Parlamentin rooli Serbian prosessissa eurooppalaiseen integraatioon”. Serbiaan poliittiseen tilanteeseen tutustumisen jälkeen aloitimme perjantaina yleiskeskustelun konferenssille toimitetuista aloitteista työryhmämenetelmällä.

Lauantai 2.12 – Euroopan tulevaisuutta luomassa

Launtai oli varsinainen kokouspäivä, jolloin käsittelimme virallisesti aloitteet sekä työstimme White Paper -nimellä kulkevaa dokumenttia, johon kirjattiin erinäisiä YEPP:in linjauksia Euroopan Unionin tulevaisuuden suunnasta. Aloitteita oli toimitettu yhdeksän kappaletta, joista hyväksyttiin muun muassa Brexit-prosessin realistinen toteuttaminen ja tilanteen hyödyntäminen EU:n sisäisiä mekanismia uudistaessa subsidiareettiperiaatteen paremman toteutumisen hyväksi sekä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan yli vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi Brexitinkin jälkeen.

White Paper -dokumentista kävimme vilkasta ja tuloksellista keskustelua. YEPP oli tarjonnut jäsenorganisaatioilleen mahdollisuutta kirjoittaa luonnosversio kolmen perimmäisen kysymyksen pohjalta, jonka jälkeen YEPP:in puheenjohtaja kirjoitti version luonnokseksi konferenssille. Luonnokseen tehtiin monia muutoksia, ja KNL toimi kokoustyöskentelyssä hyvässä yhteistyössä muiden pohjoismaiden, Alankomaiden ja Itävallan edustajien kanssa muokaten luonnosta integraation suhteen realistisemmaksi terveen kriittisen ajattelun pohjalta, jotta EU paremmin keskittyy tärkeisiin Euroopanlaajuisiin kysymyksiin mahdollistaen neljän perusvapauden todellisen toteutumisen.

Saimme monia hyviä ajatuksia sisällytettyä versioon, mutta konferenssi päätti siirtää version hyväksymisen seuraavaan YEPP:in konferenssiin helmikuulle Milanoon. Hyväksyttyä versiota käytetetään kuitenkin pohjaversiona ja odotettavissa onkin mielenkiintoista keskustelua lopullisesta versiosta, jota tullaan käyttämään YEPP:in kampanjateemojen kulmakivenä seuraavissa eurovaaleissa 2019.

Tiivistetty konferenssi oli erittäin mielenkiintoinen ja tarjosi mahdollisuuden visioida analyyttisesti Euroopan tulevaisuutta ja tutustua Serbian ja Länsi-Balkanin tulevaisuuteen ja eurooppalaisen integraation prosessiin. YEPP:in omassa lehdistötiedotteessa puheenjohtaja Andrianos Giannou ilmaisi tyytyväisyytensä konferenssiin:

“As the largest youth political organization in Europe, it is our duty to provide inclusive policy discussion and submissions which engage with the needs and aspirations of all young Europeans. I was very happy to see the level of debate and engagement and I am looking forward to progressing and consolidating a paper at our next Council meeting.”

Lauri Tarkiainen
Kirjoittaja on Kokoomusnuorten kansainvälisen työryhmän jäsen

Ota kantaa