Hyvä EU!

Blogi

Yli kahdeksan miljoonaa tonnia muoviroskaa päätyy vuosittain maailman valtameriin. Surullisenkuuluisa Tyynenmeren jätepyörre vastaa kooltaan kahta Texasin osavaltiota ja 90% kaikista merilinnuista kantaa muoviroskaa elimistössään. Tällä hetkellä maailman valtamerissä on enemmän mikromuovia kuin planktonia, joka on meriekosysteemien perusta.

Euroopan unionin alueella tuotetaan vuosittain 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, joista yli 70% jää keräämättä talteen. Suurin osa valtameriä ja rantoja täyttävästä muoviroskasta on kertakäyttöisiä muovituotteita, jotka ovat päätyneet luontoon. Toukokuussa Euroopan unionin komissio antoi esityksen kertakäyttömuovien kieltämiseksi. Kielto koskee pumpulipuikkoja, pillejä ja muovisia ruokailuvälineitä. Tulevaisuudessa tuotteet on tarkoitus korvata muilla materiaaleilla, kuten biomuoveilla tai bambulla.

Kertakäyttömuovien kielto on osa Euroopan unionin muovistrategiaa, jonka tarkoituksena on “suojella ympäristöä muoviroskalta ja samalla edistää kasvua ja innovointia.” Yhtenä tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä yli 50% muovisesta pakkausjätteestä päättyy kierrätykseen.  

Helsingin Kokoomusnuoret tervehtivät ilolla Euroopan unionin tärkeää päätöstä. Tämä on erinomainen esimerkki globaalille yhteistyölle muovin kierrätyksen uudistamiseksi ja tehostamiseksi. Yhteisiä toimia tarvitaan kipeästi akuutin ja kollektiivisen ongelman ratkaisemiseksi. Euroopan Unionin lisäksi on meidän jokaisen vastuulla kiinnittää huomiota omaan muovin käyttöönsä, sillä edes EU ei pärjää tässä missiossa yksin.

Taika Tiesmaa, Sebastian Karén

Kuva: Shutterstock