Fideszin ero EPP:stä jäi puolitiehen

Blogi

Tätä on odotettu jo kauan: unkarilaisen Fidesz-puolueen jäsenyys EPP:ssä jäädytettiin. Kokoomus osoitti prosessissa erinomaista aloitteellisuutta ja aktiivisuutta. Jäsenyyden jäädyttäminen on määräaikainen toimenpide ja puolue voi palata takaisin täydeksi jäseneksi, kunhan se on täyttänyt kolme ehtoa. Fideszin tulee lopettaa jo lopettamansa herjaava ulkomainoskampanja, pidättäytyä samanlaisesta toiminnasta jatkossa ja George Sorosin rahoittaman Central European Universityn painostamisen tulee loppua. Lisäksi Fideszin on opeteltava, mitä oikeusvaltioperiaate tarkoittaa.

Central European Universityä koskeva ehto on osunut oikeaan, sillä siinä otetaan tieteen vapaus kunnolla huomioon. Fideszin ongelmalliset toimet eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan tieteen vapauden polkemiseen: Unkari on toistuvasti pitänyt pilkkanaan EU:n perusarvoja kuten demokratiaa ja lehdistönvapautta, mutta tämä kuitenkin unohtui täysin jäädytyksen mahdollisen päättymisen ehdoissa. Kokoomus ja jotkut sen sisarpuolueista olisivat halunneet alun perin jäädyttämisen sijaan erottaa Fideszin kokonaan EPP:n jäsenyydestä, mutta tässä ei kuitenkaan onnistuttu, vaan Fideszin pois potkiminen jäi puolitiehen.

Viktor Orbánin johtamaa Fidesziä ei enää kaivata  rähjäämään ja esittämään aivan toisesta maailmasta olevia näkemyksiään valtion hoitamista koskien. Petteri Orpon arvion mukaan Fidesz tuskin tulee täyttämään sille asetettuja ehtoja niin, että se voisi palata EPP:n jäseneksi. Tärkein asia onkin, että unkarilaisesta räyhääjästä päästiin jollain tavalla  eroon ja EPP voi elää ilman pelkoa sisältä tulevista keskisormen näyttämisistä unionin perusarvoja kohtaan. Jos samaa peliä haluaa pelata, on oltava valmis pelaamaan yhteisillä säännöillä, mikä on Orbánilta unohtunut.

On olemassa asioita, joista ei tule tehdä lainkaan kompromisseja. EPP on kuitenkin pyrkinyt kompromisseihin aivan perusasioissa ja siltä jäädyttämispäätös näyttääkin olevan yksi esimerkki. Sirpa Pietikäisen mukaan prosessin tavoitteena olikin saada muotoilu, joka saisi riittävän enemmistön taakseen. Onko EPP:ssä niin pelokkaita toimijoita, että parempaan ei pystytty? Vaikka Unkariin on lentänyt todella paljon huomautuksia EU:n perusarvojen noudattamattomuudesta, mitään ei ole tapahtunut. Onko siis perusteltua, että Fideszille annettaisiin joskus toinen mahdollisuus?

EPP voisikin tehdä kunnollisen ryhtiliikkeen ja erottaa Fideszin pysyvästi. EPP:n pitää pystyä osoittamaan tukensa yhteisille, eurooppalaisille perusarvoille eikä unohtaa niiden loukkaajaa kellarikerrokseen. Demokratia ja lehdistönvapaus ovat liian tärkeitä unohdettaviksi.

Antti Avoranta

Hallituksen jäsen, Helsingin Kokoomusnuoret