Matias Pajula

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi hallitukselta vaadittava tekoja – iskulauseet, sloganit ja lakkoilu eivät riitä

Blogi

Lähes 10 000 nuorta on tänään jättänyt koulupäivän kesken ja lähtenyt osoittamaan mieltä ympäristön ja ilmastonmuutoksen vastaisten toimien puolesta, suurin osa eduskuntatalolle Helsinkiin. Nuorten vaatimukset toimille ovat oikeutettuja ja ne pitää ottaa tosissaan.

Nuorten marssiminen ilmaston puolesta on ymmärrettävää. Se, että Suomen hallituksen kansanedustajia, eduskuntaryhmien puheenjohtajia ja ministereitä on mukana ulkona lakkoilemassa ja vaatimassa toimenpiteitä se sijaan, että olisivat itse sisällä niitä tekemässä ei ole ymmärrettävää, vaan uskomattoman halpaa populismia ja vastuunpakoilua. Vielä raukkamaisemmaksi vastuunpakoiluksi tämän tekee se, että alle kaksi viikkoa sitten julkaistiin Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti, josta käytännössä kaikki ympäristöteot loistavat poissaolollaan “ilmasto”puolueeksi itseään tituleeraavien Vihreiden hallituksessa olosta huolimatta. Onhan se varmaan helppoa olla mukana lakkoilemassa ja vaatimassa tekoja, mutta missä olivat ne vaatimukset kaksi viikkoa sitten kun budjettia kasattiin?

Rinteen hallituksen ensimmäisestä budjetista ilmastoteot puuttuvat käytännössä täysin. Esimerkiksi ennen vaaleja Vihreät uhosivat kovaan ääneen leikkaavansa kaikki ympäristölle haitalliset yritystuet. Minkälaisia toimia Rinteen ensimmäisestä budjetista sitten löytyy? Ympäristölle haitallisista yritystuista ei leikattu, vaan ainoa muutos oli kiristys parafiinin dieselöljyn verokantaan, jonka senkin ympäristövaikutukset ovat minimaaliset, jollei negatiiviset. Parafiini diesel on esimerkiksi Nesteen My Dieseliä, joka valmistetaan 100% jätteistä. Lisää tämän päätöksen järjettömyydestä löytyy mm. tästä Tere Sammalahden loistavasta päivityksestä. Parafiinin dieselöljyn verokannan kiristämistä lukuunottamatta hallituksen ensimmäisen budjetin ilmastoteot jäävät lähinnä kosmeettiselle tasolle.

Minusta erityisen huolestuttavia ovat koko ajan yleistyneet puheenvuorot, joissa vaaditaan markkinatalouteen perustuvan järjestelmän romuttamista ja talouskasvun kääntämistä alaspäin ilmaston nimissä. Tämä on todella huolestuttavaa, koska nimenomaan markkinatalous, investoinnit ja innovaatiot ovat se ainoa ratkaisu, jolla näin massiivinen ongelma saadaan ratkaistua. Esimerkiksi markkinatalous on paras keino päästöjen rajoittamiseen ja ilmaston pelastamiseen, kunhan huolehdimme siitä, että päästöille ja niiden aiheuttamiselle asetetaan oikea hinta. Päästöjen oikean hinnoittelun jälkeen markkinatalous hoitaa loput.

Ne henkilöt, jotka vaativat talouskasvun pysäyttämistä ja kääntämistä eivät varmasti ymmärrä ollenkaan, mitä laskeva talous käytännössä tarkoittaisi ihmisille ja samalla myös ilmastolle. Talouden kääntyminen laskuun aiheuttaisi hyvin nopeasti myös rajusti laskevan työllisyyden ja suuren määrän inhimillistä kärsimystä ihmisten menettäessä työpaikkoja. Pidemmällä aikavälillä yhä laskeva talous ja työllisyys aiheuttaisivat sen, ettei meillä olisi enää varaa ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa ja esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmää, eli ihmisiä jäisi pian kodittomiksi ja ilman ruokaa. Sen vaikutukset myös ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle olisi järkyttävät, sillä ketään ei voisi vähempää kiinnostaa ilmasto tai sen suojelu, kun rahaa ei ole ruokaan tai asuntoon. Vaikutukset olisivat sekä ihmisten elämiin että ilmastoon katastrofaaliset.

Minkälaisia toimenpiteitä hallitukselta nyt tarvittaisiin?
  1. Verotuksen painopiste pois työstä, yrittämisestä ja ahkeruudesta päästöihin ja ilmastohaittoihin. Suomalaisessa yhteiskunnassa verorakenne on pitkään perustunut sille, että ahkeruudesta ja työn tekemisestä rangaistaan kovalla verotuksella. Meidän tulisi siirtää verotuksen painopiste pois työstä ja keskittyä verotuksen keinoilla asettamaan päästöille oikea hinta. Sen, joka ilmastolle aiheuttaa haittaa päästöillään on myös vastattava niiden kustannuksista. Siirtämällä verotuksen painopisteen saisimme kaksi hyvää asiaa yhdellä iskulla: voimakkaan kannustimen työntekoon ja yrittämiseen laskevan verotuksen ansiosta ja voimakkaan kannustimen päästöjen välttämiselle hinnoittelemalla ne oikein. Tällöin voisimme välttää myös kaikenlaiset esitetyt kiellot, jotka eivät ole koskaan ennenkään toimineet. Valjastetaan markkinatalous ilmastonmuutoksen estämiseen!
  2. Luovutaan ilmastolle haitallisista yrityistuista. Tätä moni nyt hallituksessa oleva puolue lupaili vaalien alla, Vihreät etunenässä. Ikävä kyllä minkäänlaisia toimia tämän toteuttamiseksi ei hallitus ole tehnyt. Itse olen sitä mieltä, että meidän on luovuttava mahdollisimman nopeasti kaikista ilmastolle haitallisista yritystuista ja kevennettävä kaikkien yritysten verotusta samalla summalla. Näin parannamme yrittämisen edellytyksiä Suomessa ja teemme suuren ympäristöteon. Lähtökohtaisesti kaikista yritystuista tulisi luopua ellei tuelle ole erityistä perustelua. Jos yritys ei pärjää markkinataloudessa, ei sen tekohengittäminen ole kuin kaikkien resurssien hukkaamista. Erityisen järjetöntä tämä on ympäristölle haitallisten yritystukien kohdalla
  3. Lopetetaan energiaturpeen veroetu ja panostetaan ydinvoimaan. Samaan aikaan kun hallituksen edustajat ovat eduskunnan edessä vaatimassa tekoja ilmaston hyväksi myönnettiin hallituksen budjetissa turpeelle veroetua lähes 200 miljoonan euron edestä. Tämä on täysin käsittämätöntä. Suomi on yksi ainoista maista joka edelleen käyttää turvetta energian tuotantoon, eikä ihme, sillä se on pahempi saastuttaja kuin kivihiilen polttaminen. On täysin järjetöntä, että ympäristölle näin pahasti haitallista toimintaa vielä tuetaan veronmaksajien rahoilla ja tukemisen on loputtava. Lopetetaan ydinvoiman ideologinen vastustaminen ja panostetaan turpeen sijasta ydinvoimaan. Sillä saamme todellisia positiivisia ympäristövaikutuksia!

Nuo yllä olevat kohdat toteuttamalla olisimme jo pitkällä ilmastonmuutoksen vastaisen työn saralla. Arvoisa hallitus, mitä jos lakkoilemisen sijaan alkaisitte tekemään niitä tekoja, joita niin kovaan ääneen aikaisemmin lupailitte ja nyt mielenosoituksessa vaaditte?

Yllä olevat keinot ovat vapaasti käytettävissänne. Arvoisa hallitus, saa suorittaa!

Matias Pajula
Kokoomusnuorten puheenjohtajaehdokas
Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen