Matias Mikkola

Iranin terroristisille toimille on saatava loppu

Blogi

Vuonna 2015 solmitun Iranin ydinsopimuksen tarkoituksena oli estää
Irania saamasta ydinasetta, mutta silti edelleen heidän epävakauttavia
toimiaan Lähi-Idässä ei tuomita.

Hamas, Hezbollah ja Huthi-kapinalliset ovat maailmalla laajasti luokiteltu terroristijärjestöiksi, mutta miksi yksi maa silti tukee heitä? Iran on jo vuosia lähettänyt näille järjestöille rahallista ja sotilaallista tukea. Tällä tuella mm. Hamas on pystynyt ampumaan raketteja Israeliin, tappaen satoja ihmisiä tai huthit, jotka ovat tulittaneet ja pommittaneet siviilialueita, hyökännyt öljynvientiä vastaan sekä käyttäneet lapsia sotilaina.

Valitettavasti, EU:n vastaus näihin on usein jäänyt vaisuksi. Kun Israel vastaa Hamasin tai Hezbollahin iskuihin puolustaakseen aluettaan, niin EU moittii enimmäkseen heitä liiallisesta voimankäytöstä.

Esimerkiksi EU:n Irania myötäilevä politiikka näkyi siinä, kun Britannia oli pysäyttänyt Iranilaisen öljytankkeri Grace 1:den, joka oli viemässä öljyä Syyriaan. EU on asettanut pakotteita tällaiselle toiminnalle. Kostoksi Iran oli ottanut Britannian lipun alla seilanneen öljytankkeri Stena Imperon ja sen miehistön haltuunsa. Lopulta kuitenkin Grace 1:den annettiin jatkaa matkaa, vaikka Iran ei tehnyt samoin Stena Imperolle. Tämä vain osoittaa Iranille, että EU-maat eivät uskalla panna vastaan.

Viime viikolla Iran tai ainakin sen tukema järjestö todennäköisimmin huthit, hyökkäsivät lennokeilla ja risteilyohjuksilla Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan, joka aiheutti tuntuvan nousun öljyn hinnoissa. Jälleen kerran EU on ollut aivan hiljaa ja vain katsonut sivusta. Tästä aiheutunut öljyn hintojen nousu on huonoksi EU-maille, koska suuri osa joutuu tuomaan öljynsä ulkomailta.

EU ei enää voi katsella sivusta, kun Iran pyrkii entisestään epävakauttamaan Lähi-Itää. EU:n pitää jyrkästi tuomita nämä teot ja iskut. Kaikkea hiljaisuutta ei voi oikeuttaa ydinsopimuksen puolustamisella, varsinkin siitä lähtien, kun Iran nosti uraanin rikastamisen määrää ydinsopimuksessa määrätyn rajan yli. EU:n pitää olla vahvempi Iranin suhteen. Tähän tarvitaan muutos!

Matias Mikkola
Kokoomusnuorten tet-harjoittelija