Islamismi nakertaa eurooppaa – Macron taistelee vastaan

Blogi

Ranskaa ja Eurooppaa on järisyttänyt viime viikkoina kaksi terroritapausta. Ensin ranskalainen opettaja teloitettiin Pariisissa tämän näytettyä oppitunnillaan pilapiirros profeetta Muhammedista. Torstaina 29.10. tunisialaistaustainen mies marssi Nizzan Notre-Dame-basilikaan ja tappoi kolme ihmistä. Eräs ranskalainen iäkäs nainen juoksi kirkosta pakoon tultuaan puukotetuksi ja kuoli läheisen baarin lattialle.

Syyskuussa nuori pakistanilaistaustainen mies puukotti Charlie Hebdo-satiirilehden vanhan toimiston edustalla kahta ranskalaista. Teon inspiroi Charlie Hebdo-lehden profeetta Muhammad-pilapiirrokset. Tapauksen jälkeen muslimimaiden johtajat eivät ole osoittaneet sympatioitaan terrorismin uhreja kohtaan, vaan kutsuneen Ranskan presidentti Emmanuel Macronia “mielenvikaiseksi” ja syyttäneet tätä rasistiksi ja islamofobiseksi.

Tapaukset Pariisi ja Nizza eivät ole sarjassaan ensimmäisiä eivätkä viimeisiä. Molempien tapausten tekijät ovat nykytiedon mukaan Euroopassa radikalisoituneita muslimimiehiä. Presidentti Macron on ollut äärimmäisen paineen alla terrori-iskujen johdosta, minkä seurauksena Ranska on sulkenut moskeijoita ja pidättänyt radikaaleiksi tunnettuja islamilaisia johtajia.

Ranskassa on tunnuttu heränneen todellisuuteen – Euroopassa on käynnissä systemaattinen muslimien radikalisaatio. Terroristijärjestöjen Al-Qaida, Isis ja Hamas on jo todistettu rekrytoineen taistelijoita Euroopassa ja Ranska on aloittanut taistelunsa kotimaista terrorismia vastaan. Macron totesi toimittajille Nizzan iskun jälkeen, että “Ranskaan on hyökätty”. Lausunto on suuri harppaus Macronin retoriikassa, sillä 2017 presidentinvaalien aikaan Macron kritisoi kovasanaisesti vastustajansa Marine Le Penin kannanottoja islamista Ranskassa.

Ongelma ei rajoitu Ranskaan. Koko Euroopan on otettava Ranskan tapauksista opiksi ja tehtävä yhteistyötä Ranskan suojelupoliisin kanssa löytääkseen tavallisia muslimeja rekrytoivat taistelijat ja radikaalit islamilaiset johtajat. Suomen ja muiden Euroopan maiden on noudatettava Ranskan esimerkkiä ja tutkittava läpikotaisin Euroopan islamilaiset seurakunnat. Lisäksi on uskallettava ja pystyttävä valvomaan tarkemmin islamin opetusta kouluissa. Yhteiskunnallisesti aktiivisten eurooppalaisten muslimien on noustava esiin ja autettava puolustamaan heidän kotimaitaan radikaalia islamilaista ideologiaa vastaan. Toimeenpanemalla edellämainitut askeleet Eurooppa voi estää tulevaisuuden terrori-iskuja ja integroida uudet maahanmuuttajat paremmin yhteiskuntaan.

Vaikka tapaukset ovat omiaan vauhdittamaan populismia, vihaa ja rasismia, näille arvoille ei saa antaa valtaa. Poliitikkojen on keskityttävä itse uhkaan ja otettava islamismi vakavasti, unohtamatta missään vaiheessa tavallisten eurooppalaisten muslimien oikeuksia.

Jotta sananvapautta, uskonnonvapautta ja turvallisuutta voi uskottavasti puolustaa, täytyy liberaalien Euroopan maiden ottaa vahva asenne islamismia ja terrorismia vastaan. Ranska on jo ottanut tämän askeleen. Islamismin ja radikalisaation uhka on vakava ja poliitikkojenkin on aika ottaa se vakavasti.

Kirjoittaja on Uudenmaan Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Jaakko Linnakangas.