Matias Pajula

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula: Kokoomuksen Nuorten Liitosta ja tulevaisuudesta

Blogi

Viime viikolla järjestettiin 50. kerran Kokoomusnuorten perinteinen politiikan Approbatur, eli politiikan kesälukio. Perinteinen ja arvokas tapahtuma on järjestetty joka vuosi puolen vuosisadan ajan. Se on kasvattanut satoja suomalaisen politiikan kärkinimiä kovimmista taustavaikuttajista ja erityisavustajista kansanedustajiin pääministereihin. Kokoomusnuorten Approbatur on kiistatta suomalaisen poliittisen kentän parhaita kouluja päätöksenteon ytimeen.

Politiikan Approbatur toimii tietynlaisena mittarina ja ajan kuvana siitä, missä koko rakas Kokoomuksen Nuorten Liittomme menee. Kuinka osaavia kokoomusnuoria kurssille hakeutuu, minkälaisia ulkopuolisia puhujia ja entisiä approlaisia kurssillemme saapuu puhumaan ja miten hyvin Approbaturin osallistujat puhaltavat yhteen hiileen – ne kuvaavat erittäin hyvin liittomme tilaa myös isommassa kuvassa.

Kokoomusnuorten puheenjohtajana toimiessani minulla on ollut kunnia saada vierailla oman Appro-kurssini lisäksi puheenjohtajakauteni aikana järjestetyillä vuosikursseilla – myös viime viikkoisella historiallisella 50. vuosikurssilla.

Olen tuntenut valtavaa ylpeyttä rakkaasta liitostamme koko sen ajan, kun olen saanut toimia sen puheenjohtajana. Approbaturin 50. vuosikurssilla vieraillessani muistin taas sen, mistä se ylpeys kumpuaa ja miksi jokainen meistä voi olla ylpeä siitä, missä liittomme tällä hetkellä on. Approbatureilla näin, kuinka huippuosaavat kokoomusnuoret eri puolilta Suomea haastoivat ja sparrasivat viikon ajan suomalaisen politiikan kärkinimiä ja toisiaan. Huolimatta painotuseroista ja erilaisista näkemyksistä jokainen tuli toimeen toistensa kanssa, kunnioitti toistensa näkemyksiä ja puhalsi täysillä joukkueena yhteiseen hiileen.

Niin sen kuuluukin olla, myös laajemmin liitossamme ja koko kansanliikkeessämme.

Sellainen kansanliike, jossa jokainen on samaa mieltä toistensa kanssa on kuollut kansanliike. Menestyvän kansanliikkeen tunnistaa siitä, että siellä käydään välillä kiivastakin keskustelua kansanliikkeen suunnasta ja kun suunta on päätetty, tehdään täysillä töitä yhteisen tavoitteen ja maalin eteen. (Menestyvän kansanliikkeen tunnistaa myös mm. 21,4 prosentin kannatuksesta vaaleissa 😉)

Toisaalta 50. kerran järjestetyillä Approbatureilla muistin jälleen kerran myös sen, kuinka valtavan pitkästä ketjusta politiikan Approbaturissa ja koko Kokoomuksen Nuorten Liitossa on kyse. Meistä jokainen on omana hetkenämme korvaamaton osa sitä ketjua, mutta kenenkään aika liitossa ei jatku ikuisesti. Jokaisen meistä jälkeen tulee seuraavat tekijät, ja ketju jatkuu. Niin se on lähes 100-vuotiaan liittomme historiassa aina ollut ja niin sen tulee myös jatkossa olla.

Olen kesän aikana käydyn pitkällisen pohdinnan jälkeen tullut siihen tulokseen, että nyt on minun aikani siirtyä rakkaan liittomme puheenjohtajan paikalta eteenpäin ja antaa seuraavien tekijöiden jatkaa ketjun rakentamista. En tavoittele jatkoa Kokoomusnuorten puheenjohtajana.

Liittomme vahvuus piilee siinä, että meillä on valtavan suuri joukko osaavia nuoria ja nälkäisiä tekijöitä, jotka haluavat päästä näyttämään kyntensä. Meidän joukkue pärjää parhaiten silloin, kun uudet ihmiset pääsevät toteuttamaan tuoreita ideoita ja ajatuksiaan ja kehittämään toimintaamme sekä ennen kaikkea politiikkaamme yhä nykyistä paremmaksi.

Liittomme on tunnetusti ollut aina kaksi askelta edellä – sekä puoluettamme että koko suomalaista yhteiskuntaa. Kahden askeleen etumatka ei pysy itsestään, vaan sen pitäminen vaatii jatkuvaa uudistumista.

Kaudestani liittomme puheenjohtajana ei tullut sellaista, kuin olin kuvitellut. Oikeastaan kaikkea muuta. Korona aiheutti sen, että esimerkiksi tapahtumien suunnittelemisen, kehittämisen ja uudistamisen sijaan keskityimme perumaan ja siirtämään niitä hamaan tulevaisuuteen. Korona teki pitkäksi aikaa mahdottomaksi myös sen, mistä tässä työssä olen kaikista eniten pitänyt – piiriemme kiertämisen ja jäsenistömme kohtaamisen kasvotusten. Aion panostaa erityisesti siihen vielä nyt kauteni lopulla ja toivon, että myös seuraajani näkee piiriemme kiertämisen yhtä tärkeänä.

Haasteista huolimatta olen erittäin tyytyväinen siitä, mitä kaudellani olemme tähän mennessä saaneet aikaan. Ylitimme asettamamme tavoitteet tärkeimmissä vaikuttamisen paikoissa, eli puoluekokouksessa ja kuntavaaleissa. Erityisen iloinen ja ylpeä olen joukkueemme suoriutumisesta kuntavaaleissa: ehdokasmäärän kasvattaminen yli 50 prosentilla viime vaaleista oli temppu, johon tarvittiin meidän ihan jokaisen panosta.

Laajemman tilinpäätöksen aika ei kuitenkaan ole vielä. Matkani liiton puheenjohtajana on vielä kesken, ja odotan innolla kaikkea sitä, mitä liittomme puheenjohtajan saan vielä kokea ja olla tekemässä teidän kanssa.

Rakkaan liittomme seuraava puheenjohtaja valitaan Seinäjoella marraskuun alussa. Luotan siihen, että kilpailu puheenjohtajuudesta käydään hyvässä hengessä rakentaen yhteistä liittoamme – ei repien sitä. Seuraavalla puheenjohtajalla nimittäin riittää haasteita tulevalla kaudella, ja jotta voimme joukkueena päästä niistä yli voittajana, tarvitsemme yhteishenkeä ja samaan maaliin pelaamista. Sitä samaa henkeä ja tekemisen meininkiä, jolla tänä keväänä saavutimme historiallisia tuloksia kuntavaaleissa. Ylivoimaisesti merkittävin haaste tulevan puheenjohtajan kaudella on vuoden 2023 eduskuntavaalit, joissa kokoomus tulee ottamaan takaisin pääministeripuolueen paikan. Siihen pääsemiseksi kokoomus tarvitsee kovassa iskussa olevia kokoomusnuoria ja Kokoomusnuorten ehdokkaita – puolueemme tulevia kansanedustajia.

Olen valtavan kiitollinen kaikesta siitä, mitä olen tähän mennessä Kokoomusnuorten puheenjohtajana saanut kokea. Kauteni on vielä kesken, mutta sen voin jo nyt sanoa, että liittomme puheenjohtajana toimiminen on ollut tähän mennessä elämäni suurin kunnia.

Kirjoittaja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347