Kohti maataloustuista luopumista

Kannanotto

Valtiontaloudessa ei ole ollut viime aikoina hurraamista. Eikä luettavaksi saamamme mielenkiintoinen budjettiehdotuskaan ongelmiin radikaaleja ratkaisuja tuo.

Tarpeellisista menoleikkauksista ja pienistä tulonlisäyksistä huolimatta valtion 2012 budjetti on kaukana nollabudjetista -se on alijäämäinen ja pakottaa lisävelan ottamiseen.

Säästöjä valtio hakee leikkaamalla muun muassa maataloustukia, mikä sinänsä on perusteltua. Maatalouden tulisi elinkeinona pärjätä markkinoilla kokonaan ilman kansallisia tukia siinä missä muidenkin elinkeinojen.

Suomessa kauppa on osittain kuluttajien omien valintojen, osittain suurten kauppaketjujen vuoksi hyvin keskittynyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elintarvikkeiden kuluttajahintojen noustessa tuottaja ei saa hintatason eikä maatarvikehintojen kehityksestä huolimatta yhtään enempää tuloja. Sen sijaan kuluttajahintojen nousu hyödyttää tukkuliikkeitä ja kauppaa. Tuottajan asema on korjattavissa yhdellä lakiesityksellä.

Käytännössä maatalousyrittäjien neuvotteluasema tuotteitaan hinnoitellessa on huomattavasti keskittynyttä kauppaa heikompi. Tämän vuoksi onkin tärkeää, heikomman suojan periaate toteutuu myös alkutuotannon ja tukkuportaan välisissä neuvotteluissa. Säätämällä lain suojaamaan maanviljelijoitä kohtuuttomilta ehdoilta, saadaan kerralla kaksi asiaa kuntoon: sekä poistettua tarve kansallisille maataloustuille että saamalla maanviljelijöiden työ kannattavammaksi ja säilytettyä maakunnalle tärkeä elinkeino hengissä.

Visa Kananoja
Jalasjärvi
Pohjanmaan Kokoomusnuoret ry.

3 kommenttia artikkeliin “Kohti maataloustuista luopumista
 1. Pertti Suontaus sanoo:

  Kokoomus siis puuttuisi taas ihmisten kahdenkeskisiin vapaaehtoisesti solmimiin sopimuksiin. Osaako kokoomus mitään muuta kuin lisätä sääntelyä?

 2. Mikko Kivimäki sanoo:

  Toisinsanoen Kokoomus siirtäisi maataloustuet suoraan kauppaketjujen maksettaviksi pakottamalla nämä epäedullisimpiin sopimuksiin. Mikään ei muuttuisi, ainoastaan maataloustukien keräystapa.

 3. Janne Tapio sanoo:

  Kappas, taas sääntelyn tuomia haittoja halutaan korjata mitenkäs muuten kuin… lisäämällä sääntelyä!
  Oletteko miettineet mistä johtuu että kauppa on niin helvetin keskittynyttä Suomessa? Alaa vaivaa varmasti sama sääntely kuin esimerkiksi ravintola-alaa, tässä eräs ravintoloitsijan avautuminen Hesarissa:
  26 vuoden kokemuksella totean ravintola-alan täydelliseksi byrokraattihelvetiksi. Ensinnäkin ovesta voi astua sen tuhat ukkoa ja akkaa kantaen salkkua jonka sisältä löytyy seuraavien alaa tutkivien järjestöjen(oikeus rangaista yritystäsi rahallisesti)”edustajia:alkoholitarkastaja(anniskelun valvonta), elintarvikevalvoja(bakteerit ja kylmäkoneiden valvonta, hygienia-passi))pelastusviranomainen(kulkutiet, pelastussuunnitelma), nuohooja(lakiin perustuva rasvahormien vuosittain nuohous)teosto-tarkastaja(mittaa radion etäisyyden saliin-jos etäisyys niin että asiakas saa selvää radiosta tulevista sanoista tulee teosto-maksu)gramex-tarkastaja(ulkomaisen musiikin tekijänoikeuskorvausmaksut ko. radiosta)tv-lupatarkastaja, veroviranomaiset/verotarkastajat(kassakone, kuitit, kirjanpito jne.), ammattiyhdistyksen edustajat(työsuhdeasiat), työsuojelutarkastaja(työsuojelu epäkohdat), maahanmuuttoviranomaiset(onko laittomia ulkolaisia työntekijöitä). Nämä viranomaiset sitten seisovat kassakoneen edessä pahimpaan ruuhkaaikaan ja aloittavat tarkastukset ravintolassasi.

  Niin ja eipä tämä ehdotus edes mitään maataloustukia poistaisi, se vain vaihtaisi niiden maksajan valtiosta tukkuliikkeille pakottamalla nämä epäedullisiin sopimuksiin. Yhtäkaikki, lopulta kaiken kustantaa se kaupassa oleva asiakas.

Ota kantaa