Veronkevennyksillä vauhtia talouteen

Kannanotto

Kokoomusnuoret kehottaa hallitusta jatkamaan määrätietoisesti veronkevennysten tiellä kohti kehysriihtä mentäessä. Yhteisö- ja autoveron alentamisesta seurannut verotuottojen kasvu osoittaa, että korkea verotusaste ei ole optimaalisin. Kun kauppa käy, myös valtion verotulot kasvavat.

Tällä viikolla uutisoitiin, että autoveron lasku on alkanut heti tuottaa satoa. Helmikuussa rekisteröitiin 9 656 uutta henkilöautoa, mikä on 20,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Niin ikään autoveron tuotto kasvoi 18 miljoonalla eurolla vuoden kahden ensimmäisen kuukauden jaksolla.

“Logiikka on selvä: kun hinnat laskevat, kysyntä kasvaa. Muutamille oppositiopuolueille tämä taisi silti tulla yllätyksenä. Etenkin vihervasemmisto on viime kuukaudet haukkunut hallitusta ja vaatinut autoveron kevennyksen perumista – siis ennen kuin ensimmäistäkään vaikutusta on nähty”, päivittelee Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

“SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi viimeksi muutama viikko sitten, että autoveron kevennys on suoraan pois esimerkiksi opintotuen kaltaisista tulonsiirroista. Jälleen kerran on todistettu toisin. Jos SDP:n vaihtoehto olisi toteutettu, olisi meillä nyt vähemmän verotuloja jaettavaksi”, Sazonov huomauttaa.

Kokoomusnuoret on jo pitkään kehottanut huomioimaan päätöksenteossa niin kutsutun Lafferin käyrän. Kun veroaste nousee, niin verotulot nousevat mukana vain tiettyyn kipupisteeseen asti. Tuon pisteen jälkeen tehdyt veronkorotukset aiheuttavat pelkkää hyvinvointitappiota kaikille. Esimerkiksi kun autoveroa vuonna 2012 korotettiin, valtio menetti kymmeniä miljoonia.

“Veronkevennysten teho nähtiin myös, kun yhteisöveroa vuonna 2013 laskettiin kokoomuksen johdolla. Puheille dynaamisista vaikutuksista naurettiin, mutta juuri toissapäivänä Tilastokeskus julkisti tiedon, jonka mukaan vuonna 2015 yhteisöveron tuotto kasvoi 15,2 prosenttia ollen kaikkiaan 4,4 miljardia”, listaa Sazonov.

“Tässä on vahva viesti hallitukselle, jolla on pian kehysriihi edessään. Lafferin käyrä on syytä pitää mielessä myös työn ja pääomien verotuksesta puhuttaessa. Hurskastelu isänmaallisuudesta ja veronmaksun jaloudesta ei tekijöitä Suomessa pidättele. Optimaaliset olot työnteolle ja yrittämiselle sen sijaan pitävät. Silloin isänmaa hyötyy loppujen lopuksi eniten”, Sazonov naulaa.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.