Lapin Kokoomusnuoret: Kaksi sairaalaa on myös elinkeinopolitiikkaa

Kannanotto

Lapin aluevaltuusto tulee päättämään tänään maanantaina 23. lokakuuta Mehiläinen Länsi-Pohjan tulevaisuudesta. Vaikka kyse on vain ulkoistuksen tulevaisuudesta, on riskinä silti se, että ilman ulkoistusta sairaalan toimintoja tullaan alamaan alas. Pahin skenaario olisi ympärivuorokautisesta päivystyksestä luopuminen, joka olisi kuolinisku alueelle, joka tarvitsee kipeästi uusia investointeja ja työnantajia. Kuka haluaisi investoida alueelle, jossa työntekijät eivät saisi hoitoa tapaturman sattuessa?

Meri-Lappi tuottaa noin kymmenen prosenttia Suomen viennistä. Korkea luku ei synny hinnalla millä hyvänsä. Ahkerat ihmiset työskentelevät alueen suurissa metsä- ja terästeollisuuden tehtaissa ja kaivoksessa, sekä niiden laajoissa alihankintaketjuissa. Tämän lisäksi satamat, lentokenttä ja rautatiet. Meri-Lappi on raskaalle teollisuudelle erinomainen paikka toimia, mutta teollisuus tuo myös merkittäviä riskejä mukanaan. Suuronnettomuusriski on olemassa, ja tunnin ajomatka Ouluun tai Rovaniemelle on liian pitkä apua tarvitsevalle. Olemme valtion tasolla nyt tiedostaneet turvallisuuden merkityksen – teemmehän sen myös aluetasolla?

On tärkeää, että Mehiläinen Länsi-Pohja saa jatkaa toimintaansa. Jos tarpeen, sopimusta täytyy muuttaa lainsäätäjän tahdon mukaiseksi. Sopimuksen irtisanominen on kuitenkin tarpeetonta ja riskialtista, koska silloin myös keskustelu sairaalan palvelutuotannon laajuudesta käynnistyy. Siihen meillä ei ole varaa. Miksi muutenkaan lähtisimme ajamaan alas Suomen parhaiten toimivaa sairaalaa, jossa kulukehitys on kolmasosa valtakunnan tasosta, jonot valtakunnan lyhyimpiä, asiakkaat tyytyväisiä ja henkilökuntakin vaatii sopimuksessa pysymistä?

Lisätietoja:

Määttä Joni

Määttä Joni

Liittohallituksen jäsen

joni.maatta@kemi.fi

+358 45 133 3556