
Kokoomusnuoret: Onko pojat unohdettu?
Tänään 16.5. vietetään kansainvälistä poikien päivää. Tämä saattaa yllättää monia, sillä päivästä ei juuri puhuta. Se ei juurikaan näy mediassa tai poliitikkojen ja johtavien tasa-arvoinstituutioiden ulostuloissa, vaikka poikien pärjäämisestä on kasvava huoli.
Pojat ovat paljon suuremmassa riskissä syrjäytyä, ja ylipäänsä enemmistö syrjäytyneistä suomalaisista on nuoria miehiä. Nuoret miehet ovat myös akateemisesti aliedustettuja. Miehet ovat selvässä vähemmistössä lukio- ja korkeakouluopiskelijoiden määrässä, ja eriytyminen on havaittavissa jo koulupolun alkupäässä.
Poikien oppimismenestyksen ongelmiin tulisi pureutua suuremmalla vakavuudella. Jopa joka kahdeksannella peruskoulun päättävällä pojalla ei ole riittävää kirjoitus- ja lukutaitoa. Suomessa sukupuolten välinen ero koulutuksessa on OECD-maiden suurimpia.
“Vastaukseksi ei kelpaa, että poikien pitäisi opiskella ahkerammin. Koulujärjestelmämme ei ole osannut ottaa huomioon poikien tarpeita. Voisiko olla niin, että suomalaisen koulutuksen rakenteet ovat tällä hetkellä epäreiluja pojille?” Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki kysyy.
On syytä myös huomioida, kuinka poikien kuolleisuus on yliedustettuna tilastoissa. Viime vuosina 15–19-vuotiaiden poikien kuolleisuus tyttöihin verrattuna on ollut yli kaksinkertainen. Tilastokeskuksen mukaan ikäryhmän yleisin kuolinsyy on itsemurha, jossa poikien osallisuus on ollut kaksi kolmasosaa.
“Usein kuulemme erityisesti vasemmalta väitteitä patriarkaalisesta yhteiskunnasta, jossa miehillä olisi paljon valtaa ja etuoikeuksia. Monet tilastot kuitenkin osoittavat, ettei mieheys takaa läheskään sellaista erityistä etuoikeutta, jota maalataan”, linjaa liittohallituksen jäsen Martti Paldanius.
Pojat ja miehet kohtaavat myös päihde- ja sosiaalisia ongelmia: päihdehuollon huumeasiakkaista n. 70 % on miehiä. Tie päihteiden ongelmakäyttöön alkaa yleensä jo nuorena tai jopa lapsena. Pojille on tarjottava matalammalla kynnyksellä apua esimerkiksi poikien tilanteisiin erikoistuneella kriisipäivystyksellä.
“Miesten ongelmat jäävät vähemmälle huomiolle, vaikka niiden käsittely ei sulje pois muiden ryhmien vaikeuksia. Tasa-arvoa on korostettu vuosikymmeniä, mutta poikien ja nuorten miesten kohtaamat erityiset haasteet jäävät yhä vähäiselle huomiolle”, toteaa liittohallituksen jäsen Mats Uotila.
Poikien päivä muistuttaa, että poikien ja nuorten miesten vaikeuksien käsitteleminen on yhtä tärkeää kuin muidenkin ihmisryhmien. Kokoomusnuoret haluaa nostaa pinnalle edellä mainitut ongelmat ja toivottaa kaikille hyvää poikien päivää.
Lisätietoja:
Tupamäki Binga
Kokoomusnuorten puheenjohtaja
binga.tupamaki@kokoomusnuoret.fi
+358 50 539 4440
Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen
Paldanius Martti
Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja
+358 44 973 3134