Kokoomusnuorten sivistyspolitiikan verkosto: Erasmus+ -ohjelmalla kehittyvää nuorisotyötä ja laadukasta urheilutoimintaa

Kannanotto

Erasmus+ on Euroopan unionin rahoittama toimintaohjelma, jonka avulla nuorille, opiskelijoille ja aikuisille tarjotaan mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön ja liikkuvuuteen eri keinoin. Erasmus+-ohjelmasta puhuttaessa mielikuvat kiinnittyvät usein koulutukseen ja opiskelijaliikkuvuuteen. Ohjelma tarjoaa kuitenkin myös laajoja ja merkittäviä mahdollisuuksia nuorisotyölle ja urheilulle, jotka Suomessakin tulisi yhä paremmin tunnistaa ja ohjelman tarjoamat mahdollisuudet osata hyödyntää.

Erasmus+ -ohjelma edustaa kansainvälistymistä, kilpailukykyä ja yksilöiden toiminnan edellytysten vahvistamista. Erasmus+ -ohjelma mahdollistaa esimerkiksi nuorille osallistumista kansainvälisiin projekteihin, joissa he voivat oppia uusia taitoja, kehittää kielitaitoaan ja luoda arvokkaita kansainvälisiä verkostoja. Tosiasia on, että kansainvälisyys on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi osa globaalia yhteiskuntaamme ja esimerkiksi työmarkkinoita, joissa kansainvälisesti luotujen verkostojen rooli korostuu entisestään. Ohjelman rahoituksella toteutettavat projektit voivat näyttäytyä nuorille ainutlaatuisina mahdollisuuksina kehittyä ja kasvaa kansainväliseen yhteiskuntaan.

”Yksilön vastuuta ja vapautta tarjoava Erasmus+ -ohjelma tukee nuorten mahdollisuutta ottaa vastuuta omasta oppimisestaan ja kehittymisestään. Ohjelman avulla nuoret voivat osallistua erilaisiin hankkeisiin, koulutuksiin ja työpajoihin, jotka kehittävät monipuolisesti heidän tietoja ja taitojaan”, kuvailee sivistyspolitiikan verkoston johtoryhmän jäsen Lotta Ellonen. ”Erasmus+ -ohjelma antaa organisaatioille mahdollisuuden toteuttaa erilaisia projekteja, joiden avulla voidaan yhä laajemmin edistää esimerkiksi nuorten yhdenvertaisuutta ja luoda meille parempia tulevaisuudennäkymiä”, Ellonen jatkaa. 

Ohjelma tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia myös urheiluorganisaatioiden kentälle, jossa rahaa ei turhaksi tunnu Suomessa liikkuvan. Erityisesti valtion talouden haastava tilanne vaikuttaa myös urheilujärjestöjen taloudellisiin resursseihin, kun valtionavustuksen pienenevät. ”Kansainvälinen yhteistyö, kehittämistoiminta, osaamisen vahvistaminen ja uudenlaisten toimintatapojen luominen voivat mahdollistua osana Erasmus+ -ohjelmaa, vaikka sellaiseen toimintaan ei muutoin olisi riittävästi resursseja. Kymmenien tuhansien eurojen Erasmus+ -ohjelman hankerahoitukset ovat mahdollisuus, joka tulisi ottaa entistä laajemmin käyttöön suomalaisella urheilukentällä”, toteaa sivistyspolitiikan verkoston puheenjohtaja Siiri Turunen.

Suomessa kaivataan aimoparannusta Erasmus+ -ohjelman tunnettuudessa ja hyödyntämisessä. Monilla nuorisotyön ja urheilun organisaatioilla ei ole riittävästi tietoa ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista. ”On tärkeää, että ohjelman tietoisuutta lisätään ja sen mahdollisuuksista ja hyödyistä informoidaan eri toimijoita, jotta rahoitus ei valu muihin EU-maihin ja Suomessa jäävät mahdollisuudet hyödyntämättä”, Turunen painottaa. Tämä vaatii aktiivista yhteistyötä opetushallituksen ja kolmannen sektorin välillä. ”Vain hyvällä yhteistyöllä voimme varmistaa, että yhä useampi nuoriso- ja urheilujärjestö Suomessa pääsee hyötymään Erasmus+ -ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista”, Ellonen täydentää.

Suomalaiselle nuorisotyölle ja urheilulle ohjelma tarjoaa arvokkaan välineen, joka tukee toiminnan kehittämistä ja vahvistaa toimintaan ja projekteihin osallistuvien suomalaisten hyvinvointia ja heidän valmiuksiaan vastata tulevaisuuden haasteisiin. Erasmus+ -ohjelman laaja hyödyntäminen on järkevä ja kannattava valinta, joka edistää niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnan menestystä.

Tahtotila Erasmus+-ohjelman rahoituksen pysyvyydestä vaikuttaa vahvalta, joten Suomelle Erasmus+ voisi olla hyvin merkittävä ohjelma, jonka avulla voi edistää nuoriso- ja urheilutoiminnan kehitystä. Ohjelman tarjoaman rahoituksen avulla voidaan Suomessa toteuttaa hankkeita ja projekteja, jotka ovat eduksi koko yhteiskunnallemme. Erasmus+ -ohjelma parhaimmillaan tarjoaa avaimet osallistavan ja menestyvän Suomen rakentamiseen. 

Tämä kirjoitus on osa Kokoomusnuorten sivistyspolitiikan verkoston Eurooppalaista sivistystä -sarjaa, jossa julkaistaan tekstejä Euroopan parlamentin vaalien lähestyessä. 

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 9. kesäkuuta 2024. Muista äänestää kokoomuslaista ehdokasta!

Lisätietoja:

Turunen Siiri

Turunen Siiri

Sivistyspolitiikan verkoston puheenjohtaja

siirianniina.turunen@gmail.com

+358 40 036 3108