Kokoomusnuorten puoluekokousaloite: Sukupuolikiintiöistä on luovuttava
Kokoomuksen puoluekokous (14.6.–16.6.2024) lähestyy kovaa vauhtia. Puoluekokous on puolueen ylin päättävä elin ja aito mahdollisuus terävöittää puolueen linjaa. Kokoomusnuoret on jättänyt seitsemän aloitetta, jotka julkaistaan nettisivuillamme yksitellen.
Sukupuolikiintiöistä on luovuttava
Tasa-arvolain 4 a §:n 1 momentin mukaan valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu.
Kyseinen kohta tasa-arvolaissa ei tosiasiallisesti aja kokoomuksen tavoittelemaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Tasa-arvon toteutumista ei voida arvioida vain tarkastelemalla tilastollista jakaumaa naisten ja miesten välillä. On tilastollinen tosiasia, että naiset ja miehet hakeutuvat omaehtoisesti hieman eri painotuksella eri aloille tai eri tehtäviin. Tämä johtuu siitä, että vapaassa yhteiskunnassa naiset ja miehet voivat tehdä keskimäärin hyvin erilaisia päätöksiä oman mielensä mukaan. Siksi eri tehtäviä hoitaviin lautakuntiin voi pyrkiä eri määrä miehiä ja naisia, eikä tämän voida katsoa johtuvan epätasa-arvosta.
Sukupuolijakauman tasaisuusvaatimus menee tässä tapauksessa harhaan ja aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä. Aito sukupuolineutraali politiikka tarkoittaa, että pätevin ehdokas valitaan sukupuolesta riippumatta.
Käytännön tasolla sukupuolikiintiöt ovat erityisen suuri ongelma pienissä kunnissa, kun kunnan luottamuspaikkoja jaetaan erityisesti kuntavaalien jälkeen. Laki johtaa siihen, että luottamuspaikkaneuvotteluissa kuulutetaan paikan olevan “naispaikka” tai “miespaikka”, sillä hallituksen tai lautakunnan kokoonpano vaatii toista sukupuolta lain edellyttämän tilastollisen tasapainon säilyttämiseksi.
Tämän takia joudutaan valitsemaan joskus sellaisia henkilöitä, joilla ei ole paras mahdollinen osaaminen tai motivaatio kyseiseen tehtävään. Joskus valittu henkilö olisi hyvin voinut luovuttaa paikkansa motivoituneelle henkilölle, mutta toisen sukupuoli estää tämän. ”Oikeat henkilöt oikeille paikoille” -periaate paikkajaoissa ei tällöin toteudu.
Tilastovaatimusten sijaan sukupuolten välistä tasa-arvoa edistetään sukupuolineutraalilla yhdenvertaisuudella. Kokoomuksen tasa-arvosuunnitelmassakin sanotaan, että “kaikilla on sukupuolesta riippumatta yhtäläiset mahdollisuudet edetä urallaan”. Tätä ei kiintiöittäminen edistä.
Edellä mainituin perustein Kokoomuksen Nuorten Liitto ry esittää, että hyväksyessään aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta sekä kehottaa kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmää edistämään tasa-arvolain 4 a §:n 1 momentin poistamista sukupuolineutraalin kohtelun turvaamiseksi.
Lisätietoja:
Tupamäki Binga
Kokoomusnuorten puheenjohtaja
binga.tupamaki@kokoomusnuoret.fi
+358 50 539 4440
Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen