YEPP:lle uutta suuntaa – havaintoja Zürichin Council Meetingistä

Uutinen

KNL vaikuttaa aktiivisesti Suomen lisäksi myös kansainvälisellä tasolla. Merkittävimmän kv-tason viiteryhmämme muodostaa eurooppalainen kattojärjestömme YEPP, joka on EPP-puolueen nuorisojärjestö.

YEPP:lle valittiin tänä vuonna uusi hallitus joka toinen vuosi järjestettävässä kongressissa. Kuluneena viikonloppuna järjestölle visioitiin uuden hallituksen ja puheenjohtajan johdolla suuntaa tulevalle kahdelle vuodelle kauden ensimmäisessä Council Meetingissä Sveitsin Zürichissä.

Uuden johdon tavoitteena on nostaa YEPP:n poliittisen valmistelun laatua ja vaikuttavuutta, mutta samanaikaisesti keskittyä harvempiin politiikkasektoreihin. Käytännössä se tarkoittaa, että hyvinkin polveilevasta ja ajoittain poukkoilevasta jäsenjärjestövetoisesta poliittisesta valmistelusta pyritään kohti laajoja, koko Eurooppaa koskevia kokonaisuuksia. Tuleva kahden vuoden kausi tullaan jakamaan kolmeen periodiin, joille jokaiselle valitaan teema, jonka ympärille valmistelua rakennetaan. Teemoiksi valitaan erityisesti koko Eurooppaa koskevia kysymyksiä, joiden uskotaan nousevan suureen rooliin myös vuoden 2019 eurovaaleissa.

KNL tukee uuden johdon visiota järjestön tulevaisuudesta. YEPP on eurooppalaisten poliittisten nuorisojärjestöjen joukossa toiminnaltaan ehdottomasti vaikuttavimmasta ja laadukkaimmasta päästä, mutta poliittisen valmistelun terävöittäminen ja rohkeiden avausten hakeminen laadukkaan valmistelutyön kautta on kehityskulku, joka on järjestön tulevaisuuden kannalta erittäin positiivinen. Myös toimivaa pitää ajoittain päivittää, ja siihen on YEPP:ssä nyt ryhdytty.

KNL tuki nuuska-aloitetta ja maahanmuuttolinjausta

YEPP:n tulevaisuuden visioinnin lisäksi Zürichissä käsiteltiin Council Meetingille perinteiseen tapaan joukko aloitteita, joita jäsenjärjestöt olivat kokouksen käsittelyyn tuoneet. KNL tuki jo etukäteen omalla panoksellaan aloitteista muun muassa Ruotsin kristillisdemokraattien esittämää kantaa, jonka mukaan nuuskan myynti tulisi vapauttaa EU-alueella. Kanta meni kokoussalissä läpi selkeällä enemmistöllä.

Lisäksi tuimme muun muassa Itävallan Junge ÖVP:n valmistelemaa maahanmuuttopoliittista linjapaperia sekä joukkoa muita aloitteita. Kovaäänisesti vastustimme muun muassa Forza Italian nuorisojärjestön esittämiä yhteisiä kriteereitä EU-kansalaisuuden myöntämiseen.

Kokonaisuutena kokouksessa päätettyihin linjoihin voi olla KNL:n näkökulmasta kohtalaisen tyytyväinen. Aloitteiden käsittelyssä teimme jälleen yhteistyötä pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa. Pohjoismainen yhteistyö tuo meille YEPP:ssä huomattavasti kokoamme enemmän vaikutusvaltaa ja se on tällä hetkellä erittäin hyvissä kantimissa.

Ensimmäinen kokous EU:n ulkopuolella

Zurichin Council Meeting oli ensimmäinen EU:n ulkopuolella järjestetty YEPP:n sääntömääräinen kokous. Isäntäpaikka näkyi muun muassa siten, että vieraspuheenvuoroissa käsiteltiin paljon Sveitsin poikkeuksellista poliittista järjestelmää. Sveitsissä muun muassa järjestetään kansanäänestyksiä noin kolmen kuukauden välein, kansanedustajat ovat puolipäiväisiä, keskushallinnolla on hyvin vähän valtaa ja alueparlamentit päättävät muun muassa verotuksesta ja koulutuksesta. Puhujat olivat pääosin kovatasoisia ja Council Meetingille tervehdyksensä toivat niin EU:n Sveitsin-suurlähettiläs, isäntäpuolue CVP:n puheenjohtaja kuin Sveitsin liittopresidentti.

Ali-Reza Abdali ja Juho Mäki-Lohiluoma

Ota kantaa