Uudenmaan Kokoomusnuoret, Keskustanuoret ja KD Nuoret

Uudenmaan vaalipiirit uusiksi!

Kannanotto

Uudenmaan vaalipiiristä valittiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 35 kansanedustajaa. Jo nyt paikkamäärältään ylivoimaisesti suurin vaalipiiri kasvanee kymmenessä vuodessa jopa 40 kansanedustajan kokoiseksi, mikäli alueellinen väestökehitys toteutuu ennusteiden mukaisesti.

– Nykyinen vaalipiirijako ei tulisi tuolloin toteuttamaan tarkoitustaan. Mikäli yksittäisen vaalipiirin annettaisiin kasvaa näin suureksi, ei kansanedustajien valinta olisi alueellisesti edustava, pohtii Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Micke Lindholm.

Uudenmaan maakunta on kokonaisuutena haasteellinen. Vaalipiiristä puuttuvan keskuskaupungin Helsingin lisäksi ei alueella ole muuta olennaisesti yhdistävää tekijää, joten piirijaon luonne on Uudellamaalla korostetun vaalitekninen.

– Uusmaalaisilla ei voida sanoa olevan varsinaista maakuntaidentiteettiä, minkä lisäksi ratkaisut esimerkiksi poikittaisliikenteessä ovat suorastaan onnettomia. Näin ollen vaalipiirijaon perimmäisen tarkoituksen – kansanedustajien alueellisen edustavuuden – toteuttaminen onnistuisi parhaiten jakamalla vaalipiiri, jatkaa Uudenmaan Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Grönlund.

Uudenmaan vaalipiirin jakamista harkittiin valmisteltaessa edellistä, seuraavissa eduskuntavaaleissa toimeenpantavaa vaalipiiriuudistusta. Numerot puhuvat edelleen Uudenmaan jakamisen puolesta: nykyisen vaalipiirin puolikkaista valittaisiin muihin piireihin verrattuna samansuuruinen joukko kansanedustajia, minkä lisäksi äänikynnyskin olisi vastaavaa luokkaa.

– Uudistuksen valmistelu olisi hyvä aloittaa riittävän ajoissa, jotta tavoitteen kirjaaminen hallitusohjelmaan onnistuu hallitusneuvotteluiden alla ilman tarpeetonta vaivaa. Myös toisenlaiset ratkaisut ovat mahdollisia – etenkin tulevat ratkaisut metropolialueella voivat puoltaa esittämästämme eroavaa piirijakoa, lisää Uudenmaan KD Nuorten puheenjohtaja Erkko Virtanen.

Uudenmaan Kokoomusnuoret, Uudenmaan Keskustanuoret sekä Uudenmaan KD Nuoret esittävät nykyisen Uudenmaan vaalipiirin halkaisemista kahteen uuteen piiriin siten, että jakolinja kulkee Espoon ja Vantaan välistä jättäen Nurmijärven läntiseen piiriin ja Hyvinkään itäiseen.

– Ratkaisu olisi harvinaisen intuitiivinen: läntisen Uudenmaan keskuksiksi muodostuisivat Espoo ja Lohja sekä samankokoisessa idässä vastaavasti Vantaa ja Porvoo. Toivomme, että tulevissa hallitusneuvotteluissa ymmärretään sivuuttaa poliittinen lehmänkauppa tämän tärkeän korjauksen toteuttamiseksi, summaa Micke Lindholm.

 

Lisätietoja

Micke Lindholm, puheenjohtaja / Uudenmaan Kokoomusnuoret ry

050 442 7917, micke.lindholm@helsinki.fi

 

Antti Grönlund, puheenjohtaja / Keskustanuorten Uudenmaan piiri ry

040 053 9401, antti.gronlund@gmail.com

 

Erkko Virtanen, puheenjohtaja / Suomen Kristillisdemokraattien (KD) Uudenmaan Nuorisopiiri ry

044 307 1558, erkko.virtanen@kdnuoret.fi

Ota kantaa