Samlingpartiets Ungdomsförbund i Esbo och Samlingspartiets Ungdomsförbund i Nyland

Språkpolitiken måste reformeras

Kannanotto

För alltför länge har språkpolitiken saknats en omfattande reform. Vi, Samlingpartiets Ungdomsförbund i Nyland hoppas att vår nyvalda statsminister ska driva hans språkreform i snarast.

Vår svaga ekonomi kräver språkreformen därför vi anser att en valfrihet och omfattande utbud av språk måste erbjuds för att svara på Finlands ekonomiska utmaningar och tvångsvenskan måste lämnas till historia. Våra duktiga studenter drabbas bara av de omotiverade som stör klasskamrater därför valfriheten skulle förbättra vår språkundervisning på många sätt. Först av allt skulle den redan ge färdigheter för mångsidiga språkkunskaper före högskolestudier. Sådana kunskaper skapar färdigheter till ett alltmer internationellt affärsliv och uppstår säkert tillväxtmöjligheter för vår inhemska ekonomi då företag ska få internationella specialister som behövs att de ska klara sig bättre i internationella marknader.

Även om det finns stora nytta av främmande språk, ville vi ta hänsyn till båda inhemska språken i språkreformen. Vi anser att det nordiska samarbetet spelar en stor roll inom ekonomi och utbildning som måste bekräftas. Därför vi föreslår att kommuner i Nyland tar steg mot gemensamma tvåspråkiga kursutbud för studenter vid gymnasier. Om några kurser studeras redan på svenska vid gymnasiet, anser vi att våra studenter får jättebra färdigheter för studier vid antingen Hanken eller svenska högskolor. Så är den mångsidiga språkkunskaperna och nordiska samarbetet bra medel för att bekräfta vår konkurrentskraft och optimera ekonomins funktionsätt vidare.

Juhani Savonen
Vice ordföranden, Samlingpartiets Ungdomsförbund i Esbo
+358 400 785 136
juhani.savonen@gmail.com

Mikko Laakso
Ordföranden, Samlingspartiets Ungdomsförbund i Nyland
+358 50 3839432
mikkolaakso92@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.