Kannanotto: Suomen sotilaallinen valmius turvattava

Kannanotto

Euroopan turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut ratkaisevasti. Euroopan mantereella vain muutaman tuhannen kilometrin päässä Suomesta on sodittu jo kahden vuoden ajan. Venäjän uhittelu on pakottanut sotilasliitto Naton reagoimaan myös Itämerellä, ja useat maat ovat palaamassa kriisinhallinnasta kohti sotilaallista puolustusta. Myös uusiin sodankäynnin muotoihin varaudutaan yhä vahvemmin.

”Venäjän asevoimat ovat osoittaneet kyvyn toimia missä tahansa osassa Euroopan mantereen puoleista Venäjää alle kahdessa päivässä. Ukrainalle kuuluvan Krimin miehittäminen toteutettiin niin nopeasti, etteivät Ukrainan asevoimat ehtineet reagoida tähän sotilaalliseen toimintaan. Ilman Naton läsnäoloa tilanne Euroopassa olisi huomattavan paljon epävakaampi”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Venäjän korkea valmius heijastuu myös Suomen suuntaan. Puolustusvoimien valmius vastata nopeasti syntyviin uhkiin on putoamassa esimerkiksi rahoitusongelmien ja vanhentuneen valmiuslainsäädännön vuoksi. Kriisitilanteessa emme välttämättä kykenisi vastaamaan tarpeeksi nopeasti meihin kohdistuviin sotilaallisiin uhkiin.

”Suomen on reagoitava muuttuneeseen turvallisuuspoliittiseen ympäristöön niin valtion resurssien ohjaamisen kuin lainsäädännönkin kautta. Perinteiseen sotilaalliseen uhkaan varautumisen lisäksi on huomioitava myös muiden hybridisodankäynnin keinojen torjuminen. Oleellista on esimerkiksi parantaa huomattavasti valtionhallinnon kyberturvallisuutta ja saattaa loppuun tiedustelulainsäädännön uudistus. ”, jatkaa Sazonov.

——-

Kokoomuksen Nuorten Liitto (KNL) kokoontui ulko- ja turvallisuuspoliittiseen seminaariin viikonloppuna Himoksella. Alustamassa olivat MEP Henna Virkkunen, kansanedustaja Elina Lepomäki, entinen suurlähettiläs ja presidentin neuvonantaja Alpo Rusi, majuri James Mashiri sekä sisäministeri Orpon erityisavustaja Ville Valkonen.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.