Kokoomusnuoret: 15-vuotiaille oikeus ajaa nopeusrajoitetulla henkilöautolla

Kannanotto

Viime vuosina on jouduttu lukemaan liian monta traagista uutista, joissa mopoauton kuljettaja on loukkaantunut tai menehtynyt mopoauton heikon turvallisuuden vuoksi. Nykyisellään mopoautot aiheuttavat suhteettoman paljon vaaratilanteita ja tilanteeseen tulisi puuttua välittömästi jatkuvien onnettomuuksien välttämiseksi.Kevytrakenteiset peltipurkit on aika siivota pois Suomen maanteiltä.

”Lainsäädäntöä tulisi muuttaa siten, että jo 15-vuotiailla olisi mahdollisuus ajaa oikeaa henkilöautoa, joka olisi kuitenkin nopeusrajoitettu. Näin päästäisiin tilanteeseen, jossa 15-vuotiaatkin pääsisivät liikkumaan sujuvasti muun henkilöautoliikenteen seassa, mutta huomattavasti nykyistä turvallisemmin”, linjaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Uudet mopoautot ja ja pienet henkilöautot ovat jo nyt kutakuinkin samassa hintaluokassa, mutta henkilöautojen turvallisuus on huomattavasti mopoautoja korkeampaa. Mopoautoista puuttuvat esimerkiksi turvatyynyt, kolaritilanteissa suojaavat korirakenteet sekä turvallisuutta parantava ajonvakautusjärjestelmä.

”Uudistus olisi merkittävä harppaus myös alueellisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta, sillä nykyään monien nuorten liikkumista vaikeuttavat sekä joukkoliikenteen vähäisyys että ajokortin puuttuminen. Mikäli jo 15-vuotiaat pääsisivät liikkumaan henkilöautolla, nuorten mahdollisuudet liikkua esimerkiksi harrastuksiinsa lisääntyisivät huomattavasti”, Sazonov näkee.

”Tällä hetkellä mopoautot tuovat liikenteeseen lähinnä tarpeettomia riskejä ja vaaratilanteita. On aika sorvata lainsäädäntöä suuntaan, joka parantaa sekä liikenteen turvallisuutta että nuorten liikkumismahdollisuuksia”, Sazonov tiivistää.

Ota kantaa