Suur-Helsinki ei palvele uusmaalaisten etua

Tiedote

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen otti voimakkaasti kantaa pääkaupunkiseudun hallintoon antaessaan lausunnon Helsingin Sanomille (HS.fi 3.1.2015, ”Kaupunginjohtaja Pajunen vaatii kansanäänestystä Suur-Helsingistä”).

Uudenmaan Kokoomusnuoret katsoo, että Espoolla ja Kauniaisilla on kaikki edellytykset kasvaa ja kehittyä itsenäisinä kaupunkeina. ”Kuntia ei tule yhdistää muussa kuin siinä tapauksessa, että ne eivät yksin pärjää taloudellisesti. Koska ihmisten liikkuvuus kuntien välillä on työnteon ja palveluiden osalta muutenkin vapaata, ei kuntarajoja tarvitse mielivaltaisesti siirrellä”, linjaa Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Petteri Lohivesi.

Kuntien välinen yhteistyö on Uudenmaan Kokoomusnuorten mielestä hyvä ratkaisu vähentää hallintokuluja esimerkiksi joukkoliikenteen ja ympäristöpalveluiden järjestämisessä. Toisaalta itsenäisten kuntien välinen vero- ja elinympäristökilpailu tehostaa palvelutuotantoa ja kehittää asukkaiden ja yritysten toimintamahdollisuuksia. Suoranaisten kuntaliitosten lisäksi myös kaikenlaiset ”metropolihallinnot” vievät päätöksentekoa yhä kauemmaksi asukkaista. Kuntaliitos loisi myös valtavan Suur-Helsingin vaalipiirin ja näivettäisi Uudenmaan vaalipiiriä, Espoon ja Vantaan siirtyessä Helsingin alaiseksi.

Helsinkiläisillä on tunnetusti vahva paikallisidentiteetti, mutta esimerkiksi espoolainen identiteetti on varsinkin viime aikoina noussut voimakkaasti. Kuntaliitos aiheuttaisi arvokkaan kulttuuriperinnön ryöstämistä sekä lähipalveluiden katoamista tiheämmin asutulle nykyisen Helsingin alueelle. Kaiken lisäksi lähidemokratia kärsisi, kun kunnallisvaaleissa entisen Helsingin alueen asukkaat äänestäisivät kotiseutujensa ehdokkaita luottamustehtäviin.

Uudenmaan Kokoomusnuoret näkee Pajusen lausunnon vertautuvan Venäjän presidentti Vladimir Putinin järjestämiin kansanäänestyksiin Krimin niemimaalla sekä Ukrainan maakunnissa Donetskissa ja Luhanskissa. Vaikuttaa siltä, että Espoota ja Ukrainaa yhdistää ainakin yksi asia: uhka tulee idästä.

Lisätietoja:

Knaapi Emilia

Knaapi Emilia

emilia.knaapi@kokoomusnuoret.fi

+358 50 523 4441

Ota kantaa