Maltti on valttia

Kannanotto

Saimme lukea viime Nykypäivästä, kuinka tieto Kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydmanin puheista oli kiirinyt Kyyjärvelle.

Kävi niin, että sanat sattuivat silittämään kunnanjohtajan egoa vastakarvaan, minkä johdosta häntä nousi pystyyn. Meni niin sanotusti sähinäksi.
Palautteen tehoa latisti kuitenkin sanoman kliseisyys. Ei puuttunut kuin oman mielipiteen leimaaminen edistykselliseksi ja toisen taantumukselliseksi.

Nähdäkseni sekä Rydman että Muukkonen ovat toimineet itselleen uskollisesti. Enempää emme voi pyytää. Henkilö, joka ei huomatessaan epäkohdan tartu siihen, ei ansaitse arvostusta. Tyylejä toteuttaa on kuitenkin monia. Niin kuin meillä Savossa sanotaan, paljon jää vastaanottajan tulkinnan varaan.
Nyt kun liitossa käydään monen vuoden jälkeen taas poliittista keskustelua, niin en lähtisi ensimmäisenä syyttämään tekemisestä. Onko meillä malttia politiikkaan?

Kaksi askelta edellä -ajatuksesta johdettuna nuorten päätehtävä ei voi olla varmistella vaan uudistaa. Kaikki teot ja otetut kannat eivät voi kuitenkaan olla kiistattoman hyviä ja oikeita. Mikäli olisivat, niin voisi syyttää liiasta varmistelusta. Sellaisia tyhjien nahkapussien tekemiä ponnettomia esityksiä ei kestä katsoa, olipa kyseessä sitten Vancouverin olympialaiset tai politiikan pelit. Varovaiseksi ehtii opetella vanhoilla päivillään.

Mikään totuus ei ole absoluuttinen tai ikuinen. Meillä ei ole kuitenkaan tapana uudistua peruutuspeiliin katsomalla. Politiikkaa tehdään ajassa. Se on prosessi, jonka kuluessa uusiin asemiin ajetaan jatkuvasti. Maailmankuva muuttuu ja itse kunkin siitä johtamia näkemyksiä ja niiden kannatusta mitataan ajoittain. Liian usein gallupeihin tuijottelu vie kuitenkin huomion itse tekemiseltä. Ainakaan nuorissa emme ole valmiita lentämään mittarilentoa politiikan kysymysten keskellä. Politiikan on oltava ihmisen näköistä.

On erinomaista, että Matti Muukkosen kaltaisia ansioituneita toimijoita kiinnostaa käydä poliittista keskustelua. Tämä lupaa hyvää liiton tulevaisuudelle. Ehkä tuloksena on yhteisymmärrys – ainakin paremmin perustellut kannat. Yhteisenä haasteenamme on, että keskusteltavaa riittää myös jatkossa.
Dynamon nupin ja renkaan välinen pieni hankaus pitää edessä olevan tien kirkkaana. Pidetään pyörät siis pyörimässä!

Juha Makkonen
Kokoomuksen Nuorten Liitto
liittohallituksen jäsen
*
julkaistu Nykypäivässä
12.3.2010

Ota kantaa