Kuopiosta Joensuuhun junalla

Kannanotto

Sujuva liikkuminen Kuopiosta Joensuuhun ei tule tällä hetkellä kysymykseenkään, koska raideliikenne kulkee Pieksämäen ja Varkauden kautta. Puolestaan rataosuus Viinijärvi- Siilinjärvi välillä on nykyisin vain tavaraliikenteen käytössä. Poliittisten päättäjien tulisi avata avoin keskustelu VR:n johdon kanssa, olisiko henkilöliikennöinti kyseisellä rataosuudella kannattavaa ja selvittää tämän hetkinen asiakaspotentiaali. Selvitettävä on myös, voisiko nykyisellä rataosuudella liikennöidä henkilöjunia jo tällä hetkellä ja jos ei niin, kuinka paljon maksaisi kyseisen raideyhteyden muuttaminen henkilöliikenteelle soveltuvaksi.

Sujuvaa junayhteyttä Kuopion ja Joensuun välillä puoltaa monet tekijät. Itä-Suomen yliopiston perustamisen jälkeen kaupunkien välillä kulkee päivittäin kymmeniä opiskelijoita sekä henkilökunnan edustajia. Linja-autossa työskentelymahdollisuudet ovat olemattomat ja tie usein ruuhkainen, jota ei lainkaan helpota yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden kulkeminen omilla autoilla pääkampusten välillä. Junayhteys edistäisi myös muunlaisen itä- suomalaisen yhteistyön rakentamista. Nykyinen, olemassa oleva rata kulkee Outokummun, Kaavin ja Juankosken kautta, minkä olettaisi lisäävän matkustajamääriä niin, että kannattavuus voidaan saavuttaa. Henkilöliikenne tukisi näin ollen myös Koillis- Savon kehitystä.

Henkilöjunayhteys Joensuun ja Kuopion väliltä lopetettiin aikanaan sellaisessa yhteiskuntatilanteessa, jossa yksilöautoilun suosio oli suurimmillaan ja aikana, jolloin ei vielä käyty keskustelua liikenteen päästöistä ruokapöytätasolla. Nyt on korkea aika miettiä asiaa uudelleen.

Aku Latvaniemi
puheenjohtaja
Pohjois-Savon Kokoomusnuoret ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.