Puolityhjien kirstujen maakunta!

Kannanotto

Uudet valtuutetut pääsevät lähiviikkoina ensimmäiseen tulikokeeseensa. Valtuustot tulevat miettimään keiden naapurikuntien kanssa jatkossa selvitetään mahdollisuutta kuntaliitokseen. Haasteelliset tulevaisuuden näkymät eivät helpota päätöstä. Ikääntyvä väestö, negatiivinen väestönkehitys, kurjistuva talous ja laadukkaiden palveluiden tuottaminen seuraavat neljä vuotta, eivät helpota tulevaa työtä. Vastuulliset valtuutetut erottuvat nyt varmasti oman edun tavoittelijoista ja ”puskistahuutelijoista”.

Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret ovat huolestuneita tulevien kriisikuntien valtuutettujen lausunnoista. On käsittämätöntä, että veroprosenttia nostavat ja kyläkouluja lakkauttavat valtuutetut kuvittelevat edelleen oman kuntansa pysyvän itsenäisenä. Jos kunnan toiminta on tässä vaiheessa tappiollista ja velan määrä vain paisuu, millainen onkaan kunnan tilanne tulevaisuudessa? Onko kunta itsenäinen, jos vuodesta toiseen kerjätään valtiolta harkinnanvaraisia valtionosuuksia? Puolityhjän kirstun päältä on hyvä huudella itsenäisen kunnan puolesta, mutta todellista rohkeutta on nähdä pidemmälle ja tehdä rakenteellisia muutoksia. Viisautta on tehdä ajoissa muutoksia rakenteisiin ja kehittää toimintaa, kun on vielä mahdollista tehdä ratkaisut rauhassa. Kriisitilanteessa rytisee ja pakon edessä ratkaisut ovat vaikeampia, kuten viimeaikaiset uutiset esimerkiksi kriisiytyneestä STX –telakkayhtiöstä tai vähintään hankalasta metropolialueen kehittämisestä kertovat.

Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret näkevät elinvoimaisessa Pohjois-Karjalassa kolme kuntaa.  Uudet kunnat tuottavat nykyistä paremmat lähipalvelut asukkailleen ja houkuttelevat uusia yrityksiä ja asukkaita.  Tulevina kuntapäättäjinä emme halua olla niitä, jotka lopettavat palveluita ja sammuttavat valot maakunnan syrjäisimmistä taajamista vain sen takia ettei nykyisillä valtuutetuilla ei ollut rohkeutta tehdä tarvittavia uudistuksia kuntarakenteeseen. Omaan napaan tuijottamisen aika on ohi, nyt on aika rakentaa yhteistyöllä elinvoimaisempaa tulevaisuuden Pohjois-Karjalaa!

Teemu Tertsunen
puheenjohtaja
050 358 7054
teemu.tertsunen (a) gmail.com

Ota kantaa