Pohjois-Suomen Kokoomusnuoret

Mahdollisuus yksityisautoiluun turvattava

Kannanotto

Oulun Läänin ja Lapin Kokoomusnuoret ovat huolissaan vallitsevasta kehityskulusta, jossa yksityisautoilun sääntelyä ja verotusta kasvatetaan vuosi vuodelta. Suomalaisessa liikenteessä yksityisautoilu on keskeisessä asemassa, ja se korostuu erityisesti pitkien välimatkojen Pohjois-Suomessa. Yksityisautoilu on välttämätöntä esimerkiksi pienyrittäjille, työmatkalaisille ja lapsiperheille.

“Henkilöauton käyttö käy koko ajan kalliimmaksi ja kontrolloidummaksi. Yksityisautoja verotetaan rankalla kädellä ja polttoaineen litrahinta on mauttoman korkea. Lisäksi keskustelua on käyty liikenneministeriä myöten muun muassa alkolukoista, seurantalaitteista ja ruuhkamaksuista, jotka kuormittaisivat entisestään yksityisautoilun kustannuksia.” linjaa Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Janne Heikkinen.

Iissä nähtiin viime viikolla huoltoasemien välistä hintasotaa. Bensiinin hinta laski paikoin jopa alle euroon. ”Suuri osa bensiinin hinnasta muodostuu veroista. Ilman ennennäkemättömän rankkaa polttoaineverotusta, Iissä nähdyt hinnat voisivat olla arkipäivää. Yksityisautoilijat nähdään valitettavasti vain valtion tuloautomaatteina, joiden kukkarolla saa käydä aina kun siltä tuntuu.” huomauttaa puheenjohtaja Heikkinen.

Harvaan asutuilla alueilla julkisen liikenteen järjestäminen ei ole ympäristöystävällistä ja taloudellisesti mahdollista pienien asiakasmäärien takia. Näin ollen useille henkilöauton käyttö on ainoa todellinen vaihtoehto liikkumiseen. Oulun Läänin ja Lapin Kokoomusnuorten mielestä ihmisten mahdollisuus liikkumiseen syrjäisemmilläkin seuduilla on yksi vapaan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan perusedellytyksistä.

Lisätietoja piirin puheenjohtajilta:

Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry

Janne Heikkinen 040-5554263

janne@janneheikkinen.fi

Lapin Kokoomusnuoret ry

Isabelle Ballester

Ota kantaa