Itä-Suomen kokoomusnuoret: Kieliopintoihin saatava valinnanvapautta

Kannanotto

Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret vaativat opiskelijoille oikeutta valita B1-kieleksi joko ruotsi tai venäjä Itä-Suomessa. Valinnanvapaus ruotsin ja venäjän välillä parantaisi opiskelijoiden oikeuksia, Itä-Suomen suuren venäläisvähemmistön asemaa sekä erityisesti paikallisen yrityselämän mahdollisuuksia.

”On aika monipuolistaa kielimahdollisuuksia Itä-Suomen alueella, mikä on hyväksi niin opiskelijoille kuin Suomen taloudellekin”, Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Juho Liiri linjaa.

Nykyinen pakkoruotsin malli on omiaan rajoittamaan suomalaisten kokonaiskielitaitoa ja kielimyönteisyyttä. Useille epämieluisa toinen kotimainen vie opiskelijoiden resursseja muilta, mieluisammilta kieliopinnoilta. Opiskelijoiden pitäisi antaa valita äidinkielen ja englannin vierelle itselleen houkuttelevin kieli suurten valtakielien tai vaikka ruotsin väliltä.

”On vihdoin aika antaa itärajan maakunnille aito mahdollisuus ottaa tulevaisuus omiin käsiinsä. Tulevaisuuteen on uskallettava ja voida katsoa ilman ennakkoluuloja mutta historiaa kunnioittaen”, päättäjiä patistaa Pohjois-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Teemu Tertsunen.

Lisäksi Itä-Suomessa Venäjän kauppa ja venäläiset turistit ovat alueella niin tärkeitä tulonlähteitä ja työllistäjiä, että niitä pitäisi tukea voimakkaasti kielikoulutuksella. Venäjän kielelle on alueella ilmeinen tarve. Itä-Suomessa ruotsinkielisiä oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 vain 2286 henkilöä, kun taas venäjänkielisiä oli yli 5,6-kertaisesti, 12855 ihmistä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella kaikkiin Itä-Suomen majoitusliikkeisiin saapui 287 579 venäläistä viime vuonna.

Matkailun tärkeydestä puhui myös presidentti Sauli Niinistö Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 16. tammikuuta: ”Venäjä ja venäläiset ovat täällä nyt osa kaikkien arkipäivää tavalla, jonka mittakaava on historiallinen. Tämän tajuaa, kun katsoo rajanylitysmääriä. Muutoksen alkupisteessä, vuonna 1992, itärajamme ylitettiin 1,3 miljoonaa kertaa. Viime vuonna ylityksiä oli arvion mukaan miltei kymmenkertainen määrä, 12 miljoonaa.”

Kokoomusnuorissa on jo vuosia peräänkuulutettu toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta luopumista. Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan Kokoomusnuorten mielestä ruotsi-venäjä-valinnaisuuden mahdollistaminen ainakin Itä-Suomessa olisi askel vapaamman ja demokraattisemman yhteiskunnan suuntaan.

 

Kaakkois-Suomen Kokoomusnuoret ry
Juho Liiri, puheenjohtaja
puh 045 870 4333
juholiiri@hotmail.com

Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret ry
Teemu Tertsunen, puheenjohtaja
puh 050 358 7054
teemu.tertsunen@gmail.com

2 kommenttia artikkeliin “Itä-Suomen kokoomusnuoret: Kieliopintoihin saatava valinnanvapautta
  1. Jarl oksanen sanoo:

    Eikö teitä yhtään hirvitä että perus suomalaisten kielipoliittisissa aloitteista käytetään kokoomusta hyväksi. Etkö tosissanne haluatte tukea liikettä joka toimii syrjinnän lisäämiseksi tässä yhteiskunnassa. Lisäksi mielestäni kaikki kielet ovat sinänsä oppimisen arvoisia. Ei kuitenkaan voida olettaa että tälläistä päätöksiä tehdään vain siksi että sattuu huvittamaan.itse olen työelämässäni tarvinnut Ruotsin kieltä jatkuvasti. Moni työpaikka on tänäkin päivänä kiinni Ruotsin osaamisesta. Pitää muistaa että suuri osa kansainvälisistä yrityksistä asettuu yleensä Ruotsiin. Tämä johtuu siitä että yleensä yritykset niputtavat pohjoismaat yhteen. Tällöin yleensä aina yritykset sijoittavat toimintansa Ruotsiin, ei juuri koskaan Suomeen. Toiminta ruotsalaisten yritysten kanssa vaatii hyvää ruotsinkielinen osaamista. Minun puolestani kielivalinnat voisivat olla vapaaehtoisia, mutta uskotteko tosiaan että oppilaat osaavat tehdä oikeita valintoja jos lietsotte tuollaista perus henkeä ? Kieliriitoja edistämälläkö aiotte tehdä politiikkaa tulevaisuudessa ?
    Ennemminkin teidän kannattaisi olla huolissani suomalaisten englanninkielen taidoista. Ne ovat mielestäni todella huonot, jopa valtion korkeilla johtopaikoilla saa häveten kuulla tankero englantia.

  2. hyvä aloite sanoo:

    Tämä on hyvä aloite http://www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi

    Pitäisi olla mainoksia lehdissä, ainakin paikallislehdissä. Ruotsin muuttaminen valinnaiskieleksi on tärkeä asia etenkin Itä-Suomen alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.