Kieliopintoihin saatava valinnanvapautta

Kannanotto

Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret vaativat opiskelijoille oikeutta valita B1-kieleksi joko ruotsi tai venäjä Itä-Suomessa. Valinnanvapaus ruotsin ja venäjän välillä parantaisi opiskelijoiden oikeuksia, Itä-Suomen suuren venäläisvähemmistön asemaa sekä erityisesti paikallisen yrityselämän mahdollisuuksia.

”On aika monipuolistaa kielimahdollisuuksia Itä-Suomen alueella, mikä on hyväksi niin opiskelijoille kuin Suomen taloudellekin”, Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Juho Liiri linjaa.

Nykyinen pakkoruotsin malli on omiaan rajoittamaan suomalaisten kokonaiskielitaitoa ja kielimyönteisyyttä. Useille epämieluisa toinen kotimainen vie opiskelijoiden resursseja muilta, mieluisammilta kieliopinnoilta. Opiskelijoiden pitäisi antaa valita äidinkielen ja englannin vierelle itselleen houkuttelevin kieli suurten valtakielien tai vaikka ruotsin väliltä.

”On vihdoin aika antaa itärajan maakunnille aito mahdollisuus ottaa tulevaisuus omiin käsiinsä. Tulevaisuuteen on uskallettava ja voida katsoa ilman ennakkoluuloja, mutta historiaa kunnioittaen.” päättäjiä patistaa Pohjois-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Teemu Tertsunen.

Lisäksi Itä-Suomessa Venäjän kauppa ja venäläiset turistit ovat alueella niin tärkeitä tulonlähteitä ja työllistäjiä, että niitä pitäisi tukea voimakkaasti kielikoulutuksella. Venäjän kielelle on alueella ilmeinen tarve. Itä-Suomessa ruotsinkielisiä oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 vain 2286 henkilöä, kun taas venäjänkielisiä oli yli 5,6-kertaisesti, 12855 ihmistä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella kaikkiin Itä-Suomen majoitusliikkeisiin saapui 287 579 venäläistä viime vuonna.

Matkailun tärkeydestä puhui myös presidentti Sauli Niinistö Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 16. tammikuuta: ”Venäjä ja venäläiset ovat täällä nyt osa kaikkien arkipäivää tavalla, jonka mittakaava on historiallinen. Tämän tajuaa, kun katsoo rajanylitysmääriä. Muutoksen alkupisteessä, vuonna 1992, itärajamme ylitettiin 1,3 miljoonaa kertaa. Viime vuonna ylityksiä oli arvion mukaan miltei kymmenkertainen määrä, 12 miljoonaa.”

Kokoomusnuorissa on jo vuosia peräänkuulutettu toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta luopumista. Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan Kokoomusnuorten mielestä ruotsi-venäjä-valinnaisuuden mahdollistaminen ainakin Itä-Suomessa olisi askel vapaamman ja demokraattisemman yhteiskunnan suuntaan.

Kaakkois-Suomen Kokoomusnuoret ry

Juho Liiri, puheenjohjtaja

puh. 0458704333

juholiiri@hotmail.com

Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret ry

Teemu Tertsunen, puheenjohtaja

puh 050 358 7054

teemu.tertsunen@gmail.com

Ota kantaa