Pohjois-Karjalan ja Lapin Kokoomusnuoret

Ministeri Gustafsson jakaa kurjuutta

Kannanotto

Ministeri Gustafssonin aikana on Lappiin ja Pohjois-Karjalaan ollut jaossa pelkästään kurjuutta. Havainnollistavana esimerkkinä tästä voidaan pitää Lapin tilannetta jossa vuoteen 2016 mennessä Lapin ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista vähennettäisiin neljäsosa. Opiskelijamäärä putoaisi 1700:lla. Tilanne ei ole parempi myöskään Pohjois-Karjalassa.

Ammatillinen koulutus, niin toisella kuin korkea- asteella on kummallakin alueella kohdannut rajuja leikkauksia, joiden vaikutukset paikalliselle nuorisolle sekä elinkeinoelämälle ovat vakavat. ”Suomen taloudessa ja tulevaisuudessa tulee tapahtumaan merkittäviä muutoksia, jos nuori ei saa kunnon koulutusta ja ajautuu varhain työelämän ulkopuolelle. Maamme ei selviä keskeisistä tulevaisuuden haasteista, kuten suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisestä ja sen aiheuttamasta huoltosuhteenmuutoksesta. Onkin huomattava, että syrjäytyminen on siis kahdenvertainen menetys; tietysti yksilölle itselleen, joka menettää elämänsä lapsena tai nuorena ennen kuin elämä on kunnolla ehtinyt alkaakaan. Mutta se on myös tappio meille kaikille. Maassa, jossa on tunnettu huolta siitä, että tarvitsemme tulevaisuudentekijöitä, ei voi olla varaa hukata yhtään ikäluokkaa.” – Lapin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Isabelle Ballester huomauttaa.

 Koulutuksen vähentäminen iskee rajuimmin juuri yrittäjyyteen sekä perusteollisuuden rippeisiin kummallakin alueella. Näyttää ettei opetusministeri välitä muista alueista kuin kehäkolmosesta. Ottaen huomioon alueiden keskimääräistä suuremman työvoiman poistuman, on koulutuksen aloituspaikkojen merkittävä vähentäminen suuri virhearviointi. ”Opetusministeri Gustafssonin leikkauslistalla rangaistaan hyvin asiansa hoitaneita oppilaitoksia ja maakunnissa syrjäytymisriskissä olevia nuoria. Leikkauslistan tarkoituksena selvästi on keskittää koulutuspaikkoja kehäkolmosen sisäpuolelle ja pakottaa maakunnallista ammattikoulutusta suurempiin yksiköihin. Onko oikein että nuoria lähes pakkosiirretään kehäkolmosen sisälle betonikolhooseihin kotiseudultaan? Tulevaisuudenuskoa ei luoda tällaisilla uutisilla!” – Toteaa Pohjois-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Teemu Tertsunen.

 Opetusministerin epäjohdonmukainen toiminta on vähitellen aiheuttamassa kaaoksen myös ammattikorkeakoulu-uudistuksessa. Tiedot yhteistoimintaneuvotteluista ammattikorkeakouluista antavat erittäin huonon signaalin tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille. Nuorten eriarvoistuminen ja syrjäytyminen yhteiskunnan eri aloilla työttömyyden takia pitäisi ehkäistä jo koulun käynnin ohessa.  Nuorta tulee tukea kasvatuksen, koulutuksen ja vapaa-ajan kautta omaan hyvinvointiin ja elämänhallintaan sekä nuoren kasvuympäristössä tulee ottaa huomioon nuoren tarpeet. Varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisevä työ lisäävät nuorten hyvinvoinnin sekä elämänhallinnan keinoja. On huomattava, että työ on väylä täysivaltaiseen kansalaisuuteen ja koulutus on puolestaan edellytys työllistymiselle.

Teemu Tertsunen
puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan Kokoomusnuoret
050 358 7054
teemu.tertsunen@gmail.com

Isabelle Ballester
puheenjohtaja
Lapin Kokoomusnuoret
040 836 8672
isabelle.ballester@edu.ramk.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.