Verotuksen yksinkertaistaminen ja keventäminen parhaat lääkkeet harmaan talouden torjumiseksi

Kannanotto

Harmaan talouden torjunnan ministeriryhmässä toimivan Heidi Hautalan jäätyä kiinni veronkierrosta herää kysymys, onko Suomen verotusjärjestelmä liian monimutkainen. Jos harmaata taloutta vastaan taisteleva, yliopistokoulutuksen saanut ministeri ei osaa maksaa veroja, voiko vastuuntuntoinen poliitikko vaatia Suomen monimutkaisen verojärjestelmän tuntemusta aloittelevalta yrittäjältä?

Oulun Läänin Kokoomusnuorten mielestä harmaata taloutta vastaan tulisi taistella yksinkertaistamalla ja keventämällä verotusta.

“Verojen ja sivukulujen maksamisen on oltava niin helppoa, että jokainen peruskoulun käynyt osaa myydä sekä ostaa tuotteita ja palveluja laillisesti; verotuksen on oltava niin yksinkertaista että jokainen osaa perustaa yrityksen peruskoulupohjalta”, linjaa puheenjohtaja Janne Heikkinen

“Matala ja selkeä verotus kannustaa harmaan talouden piiristä rehelliseen yrittämiseen”, jatkaa Heikkinen.

Keskeisimpiä syitä syrjäytymiseen sekä nuorisotyöttömyyteen on työn tekemisen ja yrittämisen korkea kynnys. Monen nuoren motivaatio ansaita rahaa omilla ideoillaan lopahtaa, kun hän avaa kymmensivuisen verotusohjeen.

“Työn tekemisen ja yrittämisen helppous on parasta sosiaaliturvaa. Entisenä pienyrittäjänä tiedän, että verotuksen monimutkaisuus työllistää yrittäjää liikaa; asiakkaiden palvelemiselle ja liikeidean jalostamiselle jää liian vähän aikaa”.

Yksinkertaisempaa verotukseen Suomi voisi ottaa mallia Virosta. Maassa yrityksen perustaminen ja veroilmoituksen tekeminen on erittäin nopeaa. Verot ovat matalia ja yksinkertaisia. Lisää Viron veromallin eduista voi lukea Kokoomusnuorten kampanjan “Siirrä yrityksesi Viroon” nettisivuilta.

Lisätiedot: Puheenjohtaja Janne Heikkinen puh. 040 5554263 janne@janneheikkinen.fi

Ota kantaa