Perintöverotuksesta siirryttävä myyntivoittoveroon

Kannanotto

Oulun Läänin Kokoomusnuoret on tyytyväinen, että keskustelua perintöveron olemassaolosta käydään myös julkisuudessa. Järjestö on tyytyväinen etenkin Kalevan 22.7. pääkirjoituksen nostamaan yksityiskohtaan: Suomi on tässäkin asiassa yksi Euroopan kovimpia verottajia, eikä koko veroa ole edes kaikkialla käytössä. Esimerkiksi Ruotsi, Norja ja Viro ovat perintöverosta luopuneita maita.

“Julkisessa keskustelussa huomio keskittyy useimmiten vain suuriin perintöihin. Olisi tärkeää puhua heistä,jotka ovat perintöverotuksen suurimpia kärsijöitä: lesket, pienituloiset sekä sukupolvenvaihdosta läpikäyvät perheyritykset”, listaa Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Niilo Heinonen.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret haluaa perintöverotuksessa siirryttävän niin sanottuun myyntivoittoveroon, joka on käytössä muun muassa Ruotsissa. Itse omaisuuden siirtyminen perijälle on täysin veroton tapahtuma. Jos perijä myy omaisuutta eteenpäin, korotettu vero maksetaan tässä yhteydessä. Malli on selkeästi Suomen nykyistä mallia oikeudenmukaisempi.

“Perintövero on kestämätön rasite jo valmiiksi heikommassa asemassa oleville, sekä hankaloittaa pienempien perintöjen vastaanottamista. Perintöön voi liittyä muutakin kuin rahallista arvoa: suvun kesämökki, metsäpalsta, lapsuuden mummola maaseudulla ovat hyviä esimerkkejä tällaisista asioista. Perintöveron kannattajat eivät valitettavasti huomioi näitä seikkoja, vaan näkevät vain verotettavia euroja. Suomen on seurattava muuta Eurooppaa, ja lopetettava pienituloisten ja keskiluokan rankaiseminen – koko perimystilannehan on valitettava seuraus ihmisen lähipiirin surullisesta tapahtumasta”, linjaa puheenjohtaja Heinonen.

Lisätiedot:

Niilo Heinonen
Puheenjohtaja
Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry
niilo_heinonen@hotmail.com
+358 440 300 851

Ota kantaa