Asuntolainojen korkojen verovähennys poistettava

Kannanotto

Savo-Karjalan kokoomusnuoret vaativat yksityishenkilöiden oikeuden omistusasuntojen asuntolainojen korkojen verovähennyksestä luopumista. Vuodesta 2011 lähtien asuntolainojen korkovähennysoikeutta on leikattu jo asteittain. Vähennysprosentti oli 100 vuonna 2011. Se pieneni 80:een vuonna 2013 ja 75:een vuonna 2014. Tänä vuonna vähennys supistuu 65 prosenttiin. Korkovähennystä kertyy 200–300 miljoonaa euroa vuodessa riippuen lainojen määrästä ja korkotasosta. Valtiolta jää siis saamatta verotuloja tuon summan verran.

Nykyinen käytäntö hyödyntää suuria asuntolainoja ottaneita. Lisäksi Nykyjärjestelmä kannustaa ottamaan isompia asuntolainoja ja asettaa vuokralla asuvat eriarvoiseen asumaan asumiskustannuksien verovähennysmahdollisuuksien suhteen. Asuntolainojen korkovähennys on myös tarpeeton tulonsiirto vuokralla ja haja-asutusalueella edullisesti asuvilta kasvukeskusten kalliita omistusasuntoja velkarahalla omistaville kotitalouksille.

Asuntolainan verovähennyksen poistamisella saadaan kurottua umpeen valtion nykyistä budjettivajetta. Osa kertyneistä varoista voitaneen ohjata ansiotulojen verotuksen alentamiseen kaikissa ansiotuloveroluokissa. Kaikille veronmaksajille suunnattu ansiotulovero alennus toimisi tällä hetkellä sakkaavan talouden piristysruiskeena. Lisäksi osa kertyneistä verovaroista kannattaisi suunnata edullisen asumisen ratkaisujen varmistamiseen kasvukeskuksissa ja pienentämään asumisen sosiaalitukina niiden kotitalouksien asumismenoja, joilla se tulee oikeasti tarpeeseen.

Lisätietoja:

Tertsunen Teemu

Tertsunen Teemu

Savo-Karjalan Kokoomusnuorten puheenjohtaja, liittohallituksen jäsen

teemu.tertsunen@gmail.com

0503587054

Ota kantaa