Pirkanmaan Kokoomusnuoret ry: Tulevaisuuden Suomi rakennettava vapauttamalla markkinoita

Kannanotto

15.10.2016

Suomi on maa, jossa vallitsee säännelty markkinatalous ja voimakas julkinen sektori. Valtava sääntely vaatii tuekseen laajan virkamies- ja byrokratiokoneiston. Samalla nämä erilaiset säännökset ja rajoitukset etäännyttävät työnantajia työntekijöistä, kuluttajia tuottajista ja kansalaisia päättäjistä.

Markkinoita vapauttamalla palautetaan päätöksenteko yksilöille ja yrityksille. Todellisuudessa henkilö itse vaikuttaa äänestämällä rahankäytöllään parhaiten siihen, missä liiketoiminnan on kannattavinta olla. Tätä ei voi tehokkaasti ylhäältäpäin säädellä.

Yksilöt päättävät, mitä kuluttaa, millä hinnalla, kuinka paljon, missä ja koska. Tällä välin vapailla markkinoilla toimivat yritykset pyrkivät parhaansa mukaan vastaamaan yksilön tarpeisiin. Tämä sama sääntö pätee hyödykemarkkinoiden lisäksi myös työmarkkinoihin, jossa yritykset toimivat työn kuluttajina ja yksilöt toimivat työn tuottajina. Luomalla kynnyksiä kuluttajan ja tuottajan välille tyrehdytetään kaupankäyntiä, mikä puolestaan heikentää taloutta kokonaisuudessaan.

“Vapaammilla markkinoilla mahdollistetaan vapaampi kansa. On taloudellisesti tehotonta rajoittaa kaupankäyntiä erinäisillä säädöksillä, jotka vähentävät kuluttajien ja tuottajien mahdollisuuksia itsenäiselle päätöksenteolle. Päättäjien on annettava markkinoille sitä samaa luottamusta, jonka ovat itsekin ansainneet tullessaan valituksi asemiinsa.” toteaa Jens Holm, Pirkanmaan Kokoomusnuoret ry:n puheenjohtaja

On tärkeää ottaa huomioon se, kuinka valtio ylläpitää monopoleja osa-alueilla, joissa voisi hyvinkin toimia vapaa kilpailu. Esimerkiksi Alkolla on monopoli Suomessa kaikkien alkoholipitoisten tuotteiden kohdalla, jotka ylittävät 5% alkoholipitoisuuden, VR:llä on monopoli rautatieliikenteestä ja näiden lisäksi RAY:llä ja Veikkauksella on monopolit rahapeleistä ja uhkapeleistä. Nämä yritykset ovat julkisesti omistettuja, mutta toimivat markkinoilla kuin yksityiset yritykset monopoliasemillaan. Vapauttamalla kilpailua näille alueille voidaan tehostaa taloutta markkinaehtoisuuden puitteissa.

Ilta-Sanomien 07.10.2016 julkaisemassa Seppo Varjuksen kommentissa Kokoomuksesta kirjoitetaan seuraavasti: ”On myös paljon raivomarkkinaliberaaleja, joita raivostuttaa, että hallitus ei vienytkään lupaansa kumousta loppuun”, mikä pitää täysin paikkansa. Meillä on nyt hallituspuolueena mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä Suomi näyttää vuosikymmenien päästä. Tulevaisuuden Suomi on nykynuorison ja tulevien sukupolvien temmellyskenttä. Tämän vuoksi vaadimme ”raivokkaasti” vapauksia markkinoille ja täten myös yksilöille, jotta saataisiin Suomen talous kestävälle pohjalle tulevaisuutta varten.

Lisätietoa:

Jens Holm

puheenjohtaja

Pirkanmaan Kokoomusnuoret ry

040 730 7107
jonathan.holm(a)live.com

Ota kantaa