Koulujen avattava ovensa poliittisille nuorisojärjestöille

Kannanotto

Me allekirjoittaneet poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat haluamme nostaa esiin huolen nuorten osallistumisesta ja vaikuttamisesta yhteiskunnan asioihin. Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kesällä tekemän tutkimuksen mukaan vain 59 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikoo äänestää tulevissa kuntavaaleissa huhtikuussa 2017. Erityisen huolestuttavaa on, että tutkimukseen vastanneista 34 prosenttia ilmoittaa jättävänsä äänestämättä siitä syystä, ettei heillä ole mielipidettä, jonka perusteella voisivat äänestää.

Peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmissa sanotaan, että opetuksen yhtenä tarkoituksena on edistää demokratiaa. Jokin demokratian edistämisessä – tai ainakin demokratiakasvatuksen edistämisessä – tällä hetkellä kuitenkin on pielessä, kun tutkimukset kertovat näin karua kieltä nuorten kiinnostuksesta vaikuttaa yhteiskunnan asioihin.

Yleinen ilmapiiri puolueita ja poliittisia nuorisojärjestöjä kohtaan on muuttunut ikävän negatiiviseksi. Kuitenkin yhteiskuntamme rakentuu edelleen edustuksellisen demokratian varaan, ja tässä järjestelmässä puolueilla on keskeinen rooli. Osallistuminen keskusteluihin sosiaalisessa mediassa, kansalais- tai kuntalaisaloitteen allekirjoittaminen tai kaduilla marssiminen ovat tapoja ottaa kantaa asioihin, mutta eivät korvaa sitä tosiasiaa, että viime kädessä niin valtion, kunnan kuin tulevaisuudessa maakunnankin asioista päättävät vaaleissa valitut edustajat.

Yhteiskuntaopin tunneilla annettava katsaus Suomen poliittiseen järjestelmään ei riitä. Jotta nuorten tietoisuutta ja kiinnostusta politiikkaa ja puolueita kohtaan saadaan kasvatettua, on politiikka päästettävä mukaan nuorten elämään. Me haluamme tehdä oman osuutemme demokratiakasvatuksesta, mutta se onnistuu vain koulujen ja nuorisojärjestöjen yhteistyöllä. Me allekirjoittaneet nuorisojärjestöt olemme ottaneet yhteiseksi tavoitteeksemme kiertää toisen asteen oppilaitoksissa Varsinais-Suomen kaikissa kunnissa ennen huhtikuun kuntavaaleja. Toivomme kouluilta ja oppilaitoksilta positiivista vastaanottoa ja hyvää yhteistyötä. Demokratian ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen edistäminen on kaikkien vastuulla.

 

Anna-Kaisa Kälviäinen
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret

Anna Sirkiä
Puheenjohtaja, Keskustanuorten Varsinais-Suomen piiri ry

Berhan Ahmadi
Puheenjohtaja, Lounais-Suomen Demarinuoret

Julia Litokorpi ja Kati Systä
Puheenjohtajat, Turun vihreät nuoret ja opiskelijat

Timo Rumpunen
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Perussuomalaiset Nuoret ry

Mikael Kiivainen
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret

Elis Henell
Puheenjohtaja, RKP-nuorten Turunmaan ja Varsinais-Suomen piirijärjestö

Santtu Lehtinen
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen KD-nuoret

Lisätietoja:

Sini Häkkinen

Sini Häkkinen

Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

sini.hakkinen@gmail.com

040 8417690

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.