Julkisin varoin tuettu tiede kaikkien saataville

Kannanotto

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) otti taannoin kantaa kansainvälisen Taylor & Francis -tiedekustantamon sekä suomalaisia korkeakouluja, yleisiä kirjastoja ja tutkimuslaitoksia edustavan FinElib-konsortion välisten neuvottelun kariutumiseen, jonka seurauksena valtava määrä suomalaisopiskelijoita ja muuta julkisten laitosten henkilöstöä menetti oikeuden käyttää kyseisen kustantamon julkaisuja. Neuvottelujen kariutuminen johtui palvelun hinnasta.

Helsingin Kokoomusnuoret yhtyy HYYn huoleen julkisin varoin tuetun tieteen tulosten jäämisestä maksumuurien taakse. Pidämme tärkeänä, että nämä tieteelliset tulokset ovat kaikkien saatavilla korkeakoulujen ja julkisten laitosten kautta kansainvälisesti. Tieteen avoimuus hyödyttää laajasti yhteiskuntaa politiikasta opiskelijoiden arkeen. Kehittyville maille tiedon avoimuus on samalla arvokasta kehitysyhteistyötä.

Helsingin Kokoomusnuoret vaatii, että kevään eduskuntavaalien jälkeen valittava uusi hallitus on kansainvälisellä tasolla aloitteellinen sen puolesta, että julkisin varoin tuettu tiede olisi kohtuudella kaikkien saatavilla koko maailmassa.

Lisätietoja:

Miala Maria

Miala Maria

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

maria.miala@kokoomusnuoret.fi