Maakuntauudistus on kuopattava, kun sote kaatuu

Kannanotto

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos vaatii, että maakuntauudistus kuopataan, kun hallitus ei saa sote-malliaan hyväksyttyä. Vuornoksen mukaan nykyisen kaltaista laajaa 18 maakunnan mallia ei oikeasti kannata yksikään puolue Keskustaa lukuunottamatta.

”Sote-uudistuksen kaatuessa on aika kuopata myös maakuntauudistus. Yksikään eduskuntapuolue Keskustaa lukuunottamatta ei kannata laajaa 18 maakunnan mallia. Seuraavan hallituksen on syytä unohtaa maakuntauudistus, ja keskittyä vain sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseen”, sanoo Henrik Vuornos.

”Nykyinen maakuntamalli on täysin järjetön. Pienemmässä maakunnassa asuu saman verran ihmisiä kuin Espoon Leppävaarassa. Seuraavan hallituksen on lähdettävä työhön sosiaali- ja terveyspalvelut, ei maakuntaidentiteetti edellä”, jatkaa Vuornos.

Vuornoksen mukaan suomalaisten tulisi olla vakavasti huolissaan eduskunnan päätöksentekokyvystä. Sote-uudistuksen epäonnistumiset kertovat siitä, kuinka vaikeaa Suomessa on tehdä kokonaisvaltaisia uudistuksia.

”Kyse ei voi olla enää vain lainvalmistelun tasosta. Olemme rakentaneet eduskuntaan sellaisia lukkoja, jotka estävät kokonaisvaltaisten uudistusten tekemisen. Uutta sotea ei kannata lähteä rakentamaan kokonaisuudistuksena, vaan pala palalta evoluution kautta”, sanoo Vuornos.

”Hyvää kehitystä on jo nähtävissä eri puolilla Suomea. Monet kunnat ovat ryhmittyneet itseään suuremmiksi kuntayhtymiksi, joilla on vahvemmat hartiat järjestää palveluita. Uskon, että monilla alueilla kehitys voisi saada vauhtia, jos kunnille annettaisiin vastuuta pohtia parhaita ratkaisuja”, jatkaa Vuornos.

Vuornoksen mukaan seuraavan hallituksen tulisikin kääntää katsee kohti kaupunkeja.

”Emme tarvitse uutta kolmatta hallinnon tasoa, vaan ongelmat ovat varmasti ratkaistavissa myös kaupunkien avulla. Annetaan kaupunkien ottaa vastuuta myös lähellä olevien kuntien sote-palveluiden järjestämisestä. Globaalisti on nähtävissä, että kaupungit ovat valtiota merkittävästi ketterämpi toimija ratkaisemaan ihmisiä lähellä olevia ongelmia”, sanoo Vuornos.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444