Suomalainen autokanta on EU:n häntäpäässä – slovenialainen ajaa uudemmalla autolla kuin suomalainen

Kannanotto

Suomessa uusien vähäpäästöisten autojen ostaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, jonka vuoksi Suomen autokanta on yksi Euroopan vanhimmista. Tällä hetkellä esimerkiksi sähköauton omistaminen on käytännössä mahdollista vain rikkaille. Sen lisäksi, että Suomessa uudet autot ovat erittäin kalliita, valtio perii vuotuisen ajoneuvoveron. Korkeilla maksuilla Suomessa vähäpäästöisten autojen ostaminen ja omistaminen tehdään kannattamattomaksi ja suorastaan suositaan vanhoja polttomoottoriautoja. Näiden käyttömaksut ovat suhteellisen pieniä, mutta samalla täyttä myrkkyä ympäristölle.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret haluavat, että Suomi on eturintamassa vähentämässä liikenteen päästöjä. Tämän takia Suomen verotusta on muutettava niin, että päästöillä on hinta. Nykyisellään kiinteä vuosimaksu autosta kannustaa autoilijoita käyttämään autoa jokaikinen kerta, vaikka autoilijalla olisi mahdollista käyttää joukkoliikennettä. Jos omistat auton ja siitä myös maksat, miksi maksaisit sen lisäksi vielä bussilipusta? Näistä syistä Oulun Läänin Kokoomusnuoret vaativat, että:

  • Ajoneuvovero poistetaan asteittain aloittaen vähäpäästöisistä autoista
  • Autoveron progressiota kiristetään huomattavasti
  • Verotulojen vähentyminen korvataan nostamalla polttoaineveroa, jolloin uudistukset voidaan tehdä kansantaloudelle neutraalisti

Näillä toimilla Suomessa kannustettaisiin hybridiauton omistajia lataamaan autonsa sähköllä, tehtäisiin autoilijoille joukkoliikenteestä aidosti kannattava vaihtoehto sekä tuettaisiin kansalaista ostamaan mahdollisimman vähäpäästöinen auto. Uutta autoa ostaessa vähäpäästöinen auto on huomattavasti korkeapäästöistä autoa houkuttelevampi vaihtoehto, kun autoveron progressio on jyrkempi. Uudistuksen seurauksena uusien vähäpäästöisten autojen ostohinta laskisi huomattavasti ja Suomen autokanta uudistuisi merkittävästi nykyistä nopeammin. Uudistukset pitäisivät tehdä asteittain vuoteen 2030 mennessä, jotta jokainen auton omistaja sekä uuden auton ostaja ehtisi sopeutua verotuksen muuttumiseen. Uudistukset ovat täysin välttämättömiä ympäristön kannalta. Samalla Suomi pääsisi vihdoin eroon yhdestä Euroopan vanhimman autokannan omistajan leimasta.

 

Yhteystiedot

Aurora Lehtosaari, Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry:n puheenjohtaja
p. 0400 979 202

Paavo Koho, Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry:n piirihallituksen jäsen
p. 040 842 7047