Tarvitsemme soten, emme maakuntia

Kannanotto

Oulun Läänin Kokoomusnuoret on pettynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kykyyn uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut 2020-luvulle. Toisaalta järjestö on tyytyväinen maakuntamallin kaatumisesta.

”Keskusta halusi maakuntamallinsa vain Keskustan vallan pönkittämiseksi. Jo alkujaan uudistus päätyi uralle, jossa palveluita tarvitsevat kansalaiset jäivät sivurooliin ja keskiöön nousi hallintohimmelin rakentaminen”, jyrähtää Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Aurora Lehtosaari.

Kansalaisten hyvinvoinnin kannalta välttämätön sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus romuttui käytännössä jo vuonna 2015, kun Keskusta uhkasi hallituskumppaneitaan Kokoomusta ja Persussuomalaisia hallituksen kaatamisella, ellei Keskustan maakuntahallintoa viedä maaliin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sijaan huomio keskittyi ympäristöhallinnon romuttamiseen ja suurten kaupunkien tehtäväkentän karsimiseen. Perustuslain kannalta ongelmallinen maakuntamalli kaatui lopulta omaan mahdottomuuteensa.

”Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on oltava seuraavan hallituksen työlistan kärjessä ja tämä täytyy kytkeä täysin irti maakuntauudistuksesta. Me tarvitsemme soteuudistuksen – emme maakuntia. Sipilän maakunnat pitäisi polttaa kempeleläisessä biopolttolaitoksessa”, linjaa puheenjohtaja Lehtosaari.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret esittävät, että kaupungeille annettaisiin vastuu myös lähikuntien sotepalveluiden järjestämisestä. Näin välttyisimme monimutkaiselta kolmannelta hallinnolta, jota Suomi ei tarvitse. Näin saisimme “suuremmat hartiat” kaupunkien ja kuntayhtymien avulla. Annetaan vapaus ja vastuu kaupungeille – ne tietävät parhaiten, miten ratkaista lähellä olevien ihmisten ongelmat.

”Uudistuksessa on turvattava palvelujen saatavuus ja ehdottomasti ihmisten valinnanvapaus. Ihmisten on voitava äänestää jaloillaan, kun palvelun laatu sitä edellyttää”, päättää puheenjohtaja Lehtosaari.

 

Lisätiedot:

Aurora Lehtosaari, puheenjohtaja
p. 0400 979 202

Sebastian Stenfors, piirihallituksen jäsen
p. 040 746 6922