Uudenmaan Kokoomusnuoret: Putin aloitti sodan Euroopassa – mitä nyt?

Kannanotto

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Sauli Niinistön sanoin “naamiot on nyt riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.” Venäjä ei enää taistele separatistiryhmien kautta. Diplomaattisen teatterin polku käytiin loppuun eivätkä uhkaukset jääneet sanoiksi. Hyökkäys tehtiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää hyökkäyksen perusteluina suorastaan hulluja väitteitä. Hän puhuu järjestyksen palauttamisesta “kansanmurhaajien ja uusnatsien turmelemassa” Ukrainassa. Tämänkaltaiset suorat valheet ovat tuttuja jo kylmän sodan ajalta. Täyttä huuhaatahan ne ovat.

Huomattavaa on kuitenkin Venäjän kansan reaktio tilanteeseen. Miljoonat venäläiset kokevat suurta häpeää sotatoimia kohtaan. Tästä kielii useat mielenilmaukset ympäri Venäjää, suurimmat Pietarissa ja Moskovassa. Täytyy muistaa, että Venäjän kansa ei ole syyllinen, vaan sen rinnakkaistodellisuudessa elävät johtajat.

Tavallisten venäläisten asenteesta kertoo myös hyökkäävien sotilaiden taistelutahto. On kerrottu, kuinka matala venäläisten sotilaiden motivaatio Ukrainassa on. Ei kukaan normaali ihminen haluaisi olla hyökkäämässä oman veljeskansansa kimppuun. Venäläisten matalaa taistelutahtoa korostaa vastapainoisesti ukrainalaisten suuri isänmaallinen halu puolustaa itsenäistä valtiotaan. Itä-Euroopassa siis kohtaavat paperilla ylivoimainen, mutta moraalisesti heikko Venäjä ja materiaalisesti alakynnessä oleva, mutta erittäin puolustushaluinen Ukraina.

Mitä lännen tässä tilanteessa pitäisi tehdä? Selvää on, että pelkkä tuomitseminen ja toruminen eivät hetkauta Venäjää. “On tehtävä konkreettisia toimia niin Ukrainan tukemiseksi tässä hetkessä kuin koko Euroopan turvallisuuden varmistamiseksi tulevaisuudessa,” sanoo Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Akseli Lehtonen.

Talouspakotteet ovat hyvä työkalu Venäjän toiminnan vaikeuttamiseksi. Talousahdinko tulee horjuttamaan Kremliä ja sitä tukevaa eliittiä. Pakotteet ovat aina vahingollisia myös niiden asettajille, mutta on sanomattakin selvää, että ukrainalaisten henki ja itsenäisyys menevät taloudellisten hyötyjen edelle. Onneksi pakotteista näyttää nyt olevan kohtuullisen hyvä konsensus lännen kesken.

Mitä tämä Venäjän aggressio tarkoittaa Suomelle? Päällimmäisenä ajatuksena on Nato. Suomen on aloitettava Nato-jäsenyyden hakuprosessi välittömästi. Ei ensi viikolla, ei kuukauden kuluttua tai puhumattakaan vuosien päästä. Tilanne elää koko ajan. Maamme turvallisuus on taattava nyt. Hyökkäys Nato-jäsen Suomeen olisi hyökkäys maailman moderneimpaa ja suorituskykyisintä armeijaa vastaan. Jos pitkitämme Nato-jäsenyyden hakemista, Venäjällä on täydet mahdollisuudet sulkea Naton ovet aloittamalla jonkin pienimuotoisen (tai suuremmankin) konfliktin kanssamme.

Suomen pitää myös tukea Ukrainaa ensisijaisesti sotakaluston lähettämisen muodossa. Länsimailla on oltava yhteinen ja tiukka linja Venäjän hyökkäyksen suhteen, sillä meillä ei ole varaa jättää Ukrainaa yksin. Mikäli Ukraina vallataan, olisi Venäjällä yhä vahvempi geopoliittinen ote Euroopasta. “Tällaiseen tilanteeseen joutumista meidän tulee pyrkiä välttämään,” painottaa piirijärjestön varapuheenjohtaja Niklas Salmela.

Nyt loputkin ovat heränneet todellisuuteen Venäjän aidosta luonteesta. Oppositiopoliitikkoja murhaava, demokratiaa halventava ja naapurimaihin hyökkäävä Venäjän nykyjohto on läpeensä mätä, mutta sillä on absoluuttinen valta. Putin voidaan pysäyttää, mutta se vaatii lännen yhtenäistä, voimakasta ja tinkimätöntä toimintaa.

Слава Україні! Kunnia Ukrainalle!

Lisätietoja:

Lehtonen Akseli

Lehtonen Akseli

Liittohallituksen jäsen

akseli796@gmail.com

+358 44 367 9090

Salmela Niklas

Salmela Niklas

Liittohallituksen jäsen

niklas.a.salmela@gmail.com

+358 45 672 0387