Kokoomusnuoret: Saamattomuus aseviennissä jättää pysyvän tahran historiaamme

Kannanotto

Kokoomusnuoret vaatii hallitusta päättämään aseiden viennistä Suomesta Ukrainaan välittömästi. Hallitus on päättänyt tukea Ukrainaa muun muassa luotisuojaliiveillä ja komposiittikypärillä, mutta se ei hyväksynyt aseiden vientiä Ukrainan tueksi. Monet muut Euroopan maat ovat päättäneet aseiden toimittamisesta Ukrainaan. Muun muassa Ruotsi lähettää sinne tuhansia kertasinkoja.

”Historiaamme peilaten on järjetöntä ajatella, että samaan aikaan muiden Euroopan maiden auttaessa Ukrainaa viemällä aseita ja ohjuksia, me emme tähän solidaarisuuteen pysty”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino hämmästelee.

Hallitus oli ennen lisätukea koskevaa päätöstä päättänyt lähettää Ukrainaan Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta muun muassa telttoja ja terveydenhuollon suojavälineitä. Sunnuntaisessa kokouksessa lisätuen antamisessa ei haluttu poiketa hallitusohjelman kirjauksesta, jossa on sitouduttu siihen, että sotaan käyvään maahan ei viedä aseita.

”Ukrainalaiset taistelevat tällä hetkellä urheasti oman maansa itsenäisyyden, koko läntisen arvoyhteisön ja Euroopan rauhan puolesta. Samalla hallitus käytännössä katsoo tilannetta sivusta”, Leino lisää.

Kokoomusnuoret muistuttaa, että Venäjän aloittama hyökkäyssota on olennaisesti muuttanut turvallisuustilannetta. Järjestö tähdentää, että hallitus on poikennut hallitusohjelmastaan aiemminkin muuttuneeseen tilanteeseen vedoten.

”Hallituksen on nyt astuttava historian oikealle puolelle ja kannettava kortensa kekoon Ukrainan puolesta. Samalla kun muu Eurooppa toimittaa jopa hävittäjiä, Suomen toimittamat teltat ja kypärät edes hädin tuskin lämmittävät mieltä”, Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Maria Miala jatkaa.

”Vastaavassa tilanteessa myös me toivoisimme apua. Jokainen minuutti on elintärkeä ja jokainen tuhottu venäläinen tankki ja ase parantaa myös Suomen turvallisuutta. Ruotsi vertasi aseavun antamista talvisotaan, jossa aseapua annettiin Suomelle. Nyt on meidän vuoro auttaa vastaavassa tilanteessa olevaa Ukrainaa”, Miala päättää.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja

ida.leino@kokoomusnuoret.fi

+358 50 323 5693

Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen

Miala Maria

Miala Maria

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

maria.miala@kokoomusnuoret.fi