Uudenmaan Kokoomusnuoret: Jakeluvelvoite poistettava väliaikaisesti polttoaineen hinnan laskemiseksi

Kannanotto

Piirijärjestö katsoo, etteivät pelkät kosmeettiset toimet riitä ennätyskorkeiden pumppuhintojen taklaamiseksi.

Venäjän roistomainen hyökkäys Ukrainaan yhdistettynä jo valmiiksi nouseviin polttoainehintoihin on nostanut pumppuhinnat ennätyslukemiin. Suomessa bensiinin ja dieselin hinnat ovat koko EU:n korkeimmat. Siis maassa, joka on samalla yksi Euroopan harvaan asutuimmista valtioista! On sanomattakin selvää, että tilanne alkaa käydä sietämättömäksi.

Jo työssäkäymisen kannattavuuteen vaikuttaville hinnoille täytyy siis tehdä jotain. Eräät puolueet esittävät polttoaineveron laskua. Vaikka sinällään kannatammekin tätä ajatusta, on siinä muutama oleellinen heikkous. Polttoaineveron lasku on valtiontaloudelle hyvin kallis toimi. Tämä tarkoittaa, että veron laskun yhteydessä tulisi olla valmiina ainakin n. miljardin euron leikkauslista, mikäli polttoaineen hintaan haluttaisiin aitoa muutosta. Koska hinnan laskulla on jo kiire, ei leikkauslistan teolle ole aikaa.

Onneksi on olemassa työkalu, jolla polttoaineen hintaa saadaan käytännössä välittömästi laskettua. Myöskään valtiontalouden kannalta negatiivisia seuraamuksia ei sen käyttöön liity. Kyse on jakeluvelvoitteesta. Hallitus onkin jo laskenut polttoaineen mukaan sekoitettavan ei-fossiilisen aineen velvoiteosuutta 19,5 prosentista 12 prosenttiin. Tämä on hyvä alku, mutta piirijärjestömme mielestä se ei ole läheskään riittävää.

“Pelkät kosmeettiset muutokset eivät näillä pumppuhinnoilla enää lohduta, tarvitaan selvää hintojen laskua,” vaatii Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Akseli Lehtonen.

Piirijärjestömme pitääkin perusteltuna jakeluvelvoitteen täysimääräistä poistoa väliaikaisesti. Eri asiantuntija-arvioiden mukaan tämä laskisi polttoaineiden hintoja välittömästi jopa 30 senttiä litraa kohden. Tämä ilman valtion kassaan aiheutuvaa lovea. Miksei hallitus sitten suoraan toteuttanut jakeluvelvoitteen poistoa? Syyt näyttäisivät lähinnä liittyvän ilmastonmuutoksen torjuntaan. Suomella on tavoitteena nostaa jakeluvelvoitetta 34 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kyseinen tavoite on kuitenkin mielestämme jo valmiiksi inflatorisessa talousympäristössä liian kunnianhimoinen. Aikataulun päivittäminen esimerkiksi viidellä vuodella eteenpäin olisi mielestämme järkevää politiikkaa muuttuneessa maailmantilanteessa.

“Pidämme tavallisten ihmisten arjen merkittävää hankaloittamista vain ylikunnianhimoisten ilmastotavoitteiden takia varsin vastuuttomana linjana,” piirijärjestön varapuheenjohtaja Niklas Salmela toteaa.

Uudenmaan Kokoomusnuoret kehottaa Suomen hallitusta poistamaan jakeluvelvoitteen väliaikaisesti. Maassa jossa on Euroopan suurin tarve käyttää autoa, ei voi samalla olla maanosan kalleinta polttoainetta.

Lisätietoja:

Lehtonen Akseli

Lehtonen Akseli

Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja

akseli796@gmail.com

+358 443 679 090

Salmela Niklas

Salmela Niklas

Liittohallituksen jäsen

niklas.a.salmela@gmail.com

+358 456 720 387