Henkilötietojen katselun omavalvonta mahdollistettava

Tiedote

Hiihtäjälegenda Mika Myllylän kuolinsyyn urkintaa koskenut esitutkinta päättyi kuluvalla viikolla. Kalevan uutisen mukaan yli 90 poliisia ja virkamiestä ovat epäiltyjä henkilörekisteririkoksesta tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Viimeisimmän arvion mukaan jopa toistakymmentä syytettyä henkilöä on Pohjois-Suomen alueelta.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret kantaa huolta kansalaisten yksityisyyden suojasta. Tapaukset, joissa henkilötietoja katsotaan ilman hyväksyttävää perustetta, eivät ole ainutlaatuisia. Esimerkiksi potilastietojen luvattomasta katsomisesta on aikaisemmin langetettu useita sakkotuomioita.

“Kansalaisten tulisi voida luottaa, että arkaluontoisia tietoja käsitellään lainmukaisesti – ja siten kuin tervejärkisen toisen ihmisen kunnioituksen pohjalta voisi olettaa.”, toteaa puheenjohtaja Janne Heikkinen.

Nuorten piirihallitus esittää kiinni jäämisen todennäköisyyden kasvattamiseksi henkilötietojen katselun omavalvonnan kehittämistä. Kansalaisten tulisi voida nykyistä paremmin itse seurata henkilötietojen tarkistamisen lisäksi esimerkiksi muokkaushistoriaa ja viranomaisten laitoskohtaisia katseluita. Poikkeuksellisen suuriin katselumääriin voitaisiin reagoida asianmukaisilla toimenpiteillä.

“Tietosuojarikosten yhteydessä on käynyt karulla tavalla selväksi, että kenen tahansa henkilötietoja voidaan käyttää häikäilemättömästi väärin. Meidän tulee tunnustaa, että henkilötietojen oikeuksia työssään tarvitsevat henkilöt ovat myös erehtyväisiä moraalittomaan uteliaisuuteen. Sen vuoksi henkilötietojen katselun omavalvonta tulisi mahdollistaa yhdeksi keinoksi väärinkäytöksiä vastaan.”, puheenjohtaja Janne Heikkinen painottaa.

Lisätiedot:

Janne Heikkinen
Puheenjohtaja

Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry

Puh. 040 5554263, janne@janneheikkinen.fi

Korkealaatuiset kuvat mediakäyttöön löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.