Kokoomuksen Nuorten Liitto: Yritystuet pois – yhteisövero alas

Tiedote

JULKILAUSUMA
Vapaa julkaistavaksi heti

Joensuuhun kokoontunut Kokoomusnuorten 83. liittokokous peräänkuuluttaa rohkeaa ja visionääristä politiikkaa Suomen elinkeinorakenteen uudistamiseksi. Suomalainen elinkeinopolitiikka tekohengittää vanhoja rakenteita sen sijaan, että se mahdollistaisi uusien elinkeinojen syntymisen.

“Digitalisaatio, globaali vapaakauppa ja robotisaatio tulevat johtamaan sellaiseen elinkeinomurrokseen, johon Suomi ei nykyisin eväin ole millään tavalla valmis. Miljardiluokan yritys- ja maataloustuet ovat esimerkki vanhojen elinkeinojen tekohengittämisestä, joka nielee valtavasti verovaroja sekä ylläpitää tehotonta tuotantoa.” linjaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Yritystuet ovat olleet viime vuosina valtavassa kasvussa. Trendi on jatkunut myös nykyhallituksella. Maataloustuet mukaan luettuna tukisumma kipuaa yli 2,5 miljardiin euroon vuodessa. Taloustieteellisten tutkimusten perusteella yritystuilla ei kuitenkaan keskimäärin ole positiivista vaikutusta yritysten tai toimialojen tuottavuuteen – vaikutus on pikemminkin negatiivinen. Yritystuet kohdistuvat myös pääsääntöisesti suurille yrityksille, jotka eivät tukia alkujaankaan tarvitsisi.

“Yritys- ja maataloustukien radikaali leikkaaminen ja säästyneiden verojen täysimittainen kohdentaminen yritysverotuksen keventämiseen mahdollistaisi yhteisöveron kevennyksen jopa alle 10 prosenttiin. Hallituksen tulisikin herätä tukemaan oikeudenmukaisella tavalla kaikkia yrityksiä ja elinkeinoja yhdenmukaisesti. Paras tapa tähän on keventää kaikkien yritysten verotusta kautta linjan. Entistä alempi yhteisöveroprosentti tekisi Suomesta vielä houkuttelevamman paikan kansainvälisille yrityksille.”, Sazonov linjaa.

“Yritystukipolitiikka perustuu epärealistiseen oletukseen siitä, että poliitikot tietäisivät tulevaisuuden menestyvät elinkeinot markkinoita paremmin. Yritystukien poistamisesta hyötyisivät sellaiset uudet toimijat, joilla olisi jokin uusi tapa toimia markkinoilla. Poliittisessa keskustelussa pienten ääni on kuitenkin jäänyt suurten ja tuettujen yritysten alle”, Sazonov lisää.

 

Lisätiedot:

Daniel Sazonov

Kokoomusnuorten puheenjohtaja

045-1296812, daniel.sazonov@kokoomusnuoret.fi

Ota kantaa