Kokoomusnuoret: Kaikki huumausaineet dekriminalisoitava

Tiedote

Kokoomuksen Nuorten Liitto on liittokokouksessaan hyväksynyt aloitteen, jonka mukaan kaikki huumausaineet tulisi dekriminalisoida.

Kokoomusnuoret ovat asettuneet kannattamaan Helsingin Kokoomusnuorten liittokokoukselle jättämää aloitetta, joka vaatii kaikkien huumausaineiden dekriminalisointia.

Lue koko aloite tästä:

Helsingin Kokoomusnuoret: Huumausaineet dekriminalisoitava

Nykyinen päihteiden kieltolaki on epäonnistunut niiden aiheuttamien haittojen ehkäisemisessä. Huumausaineiden rangaistavuudesta huolimatta aineiden haitat ovat näkyviä yhteiskunnassa, ja huumeiden käyttö on kasvanut etenkin alle 30-vuotiaissa. Tämä kertoo epäonnistuneesta huumausainepolitiikasta ja puutteellisesta päihdevalistuksesta esimerkiksi oppilaitoksissa. Huumausainepolitiikan pääpaino tulisi siirtää haittojen ehkäisemiseen, hoitoon pääsemiseen ja huumekuolemien estämiseen rangaistusten sijaan. Päihderiippuvuus on sairaus, eikä ole oikeudenmukaista, että päihderiippuvainen joutuu piilottelemaan sairauttaan välttyäkseen rangaistukselta. Tämä on huomioitu esimerkiksi THL:ssä, sillä järjestön asiantuntijat kannattavat huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista, painottaen ongelman hoitamista sosiaali- ja terveyspuolella. Huumepolitiikassa tuleekin jahdata oikeasti vastuussa olevia, eli järjestäytyneen rikollisuuden edustajia ja huumekauppaan liittyvän väkivallan harjoittajia, eikä vastuuseen tule asettaa päihdeongelmaisia.

Huumausaineiden rangaistavuutta usein perustellaan käytön ehkäisemisellä. Kuitenkin tilastojen perusteella aineiden laillisella asemalla ei ole juurikaan vaikutusta, sillä huumeiden käyttö on ollut pitkään nousussa, amfetamiinin käytön noustessa vuonna 2020 ennätyslukemiin. Päihteiden käytön tasoon vaikuttaa ennen kaikkea yhteiskunnallinen asenne kutakin päihdettä kohtaan, sekä esimerkiksi päihteen saatavuus. Dekriminalisaatio taas toisi monia päihdeongelmaisia avun ja kuntoutuksen piiriin, vähentäen esimerkiksi yliannostuskuolemia.

Hyväksyessään tämän aloitteen Kokoomuksen Nuorten Liiton liittokokous velvoittaa liittohallitusta edistämään huumausaineiden dekriminalisointia.

 

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja

ida.leino@kokoomusnuoret.fi

+358 50 323 5693

Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen

Soini Tella

Soini Tella

Helsingin Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2021-2022

tella.soini@gmail.com

+358 45 231 8008