Kukkahatut hyllylle

Kannanotto

Pohjois-Savon Nuorisoseurojen liiton puheenjohtaja Anita Jämsénin mielipidekirjoitus ”Pyssyleikeistä malli aseiden käytölle” (SS 27.1.) sai minussa aikaan vanhan kunnon ”aamukahvit lehdelle” reaktion.

Kirjoittaja paheksui ja peräänkuulutti vanhempien vastuuta tapauksissa, joissa jopa alle 15-vuotiaat pojat pelaavat airsoftiksi kutsuttua ampumispeliä metsissä oikeiden aseiden jäljennöksillä.

Hillityt viittaukset kouluammuskeluihin paljastivat, että kirjoittaja on kirjoittanut aiheesta, johon ei ole joko viitsinyt tai halunnut vihkiytyä riittävästi.

Suosittelen lämpimästi heittämään kukkahatut narikkaan ja tutustumaan Kuopion airsoft-skeneen, vaikkapa vierailemalla jollakin pelipaikalla ensi viikonloppuna.

Metsästä et löydä häiriintyneitä kouluammuskelijoita, vaan 14-25 -vuotiaita reippaita nuoria miehiä, jotka ovat sammuttaneet tietokoneensa ja pelikonsolinsa, ja hakeutuneet ihan oikeaan maailmaan kavereiden kanssa pelailemaan suosikkipeliään.

Selviytyäkseen useita tunteja hyisessä metsässä, pelaajilta vaaditaan alkeellisia erätaitoja ja älliä pukeutua lämpimästi, sekä teknistä tuntemusta, jotta sähkötoimiset airsoft-aseet saadaan pidettyä toimintakuntoisina hyisissä olosuhteissa.

Airsoftia voidaankin pitää hauskanpidon, urheilun ja partion välimuotona. Näistä varmasti mikään ei ole pidemmän päälle paheksuttava asia?

Minusta tuntuu uskomattomalta, että joku todellakin voi olla sitä mieltä, että nuorten liikkuminen ja päihteetön sosiaalinen kanssakäyminen aiheuttaa nuorissa pahoinvointia, eikä toisinpäin. Joissakin peleissä, kuten tenniksessä, palloa lyödään mailalla, airsoftissa niitä ammutaan.

Leevi Roivanen Kuopio

Ota kantaa